Mai multe perchezitii au avut loc, joi, la sediul Primariei Sectorului 5 si la locuinta primarului Marian Vanghelie, intr-un dosar instrumentat de DNA, privind atribuirea de contracte publice in mod ilegal.

Cea mai mare mita, din politica romaneasca, de aproape 100 de milioane de euro, are potrivit procurorilor un singur destinatar: Marian Vanghelie.

Primarul sectorului 5 este suspectat ca a luat spagi ametitoare de la un om de afaceri care a castigat nenumarate contracte cu statul. Vanghelie a fost ridicat dimineata de la locuinta iubitei sale, Oana Mizil, si dus pe rand la vila sa si apoi la birou. A trebuit sa asiste la perchezitiile facute de politisti. Alaturi de el, este suspectata de fapte de coruptie si partenera sa de viata. Si cum, acolo unde exista intriga exista si putin "romance", Oana Mizil a anuntat ca Marian o sa fie tatic.

"Ati fost filmat cand negociati luarea de spaga" i-a spus un reporter, "sa nu mai vorbiti in viata mea cu mine, astea sunt comedii", i-a raspuns Vanghelie.

Comediile despre care vorbeste Marian Vanghelie sunt de fapt contractele pe care primaria sectorului 5 le-ar fi atribuit unor firme private. Vanghelie este suspectat de abuz in serviciu, iar unele surse vorbesc despre un comision de 20 la suta pe care edilul l-ar fi perceput.

"Stiti cate camioane inseamna 90 de milioane de euro? Eu va spun ca nici nu am negociat nici nu am existat, nici nu s-a intamplat nimic."

S-au intamplat insa, sustin procurorii, fapte de coruptie din 2007 si pana in prezent.

Primaria sectorului 5 i-ar fi dat omului de afaceri Dumitru Marin contracte in valoare de doua miliarde de lei. Rasplata pentru primar ar fi venit prin intermediari, explica procurorii care insista ca una dintre firmele lui Marin a incheiat contracte cu trei societati comerciale, toate controlate de apropiatii lui Vanghelie. Banii platiti pentru diverse servicii ar fi reprezentat de fapt mita.

In plus, ca sa fie sigur ca primeste ce i se cuvine, Vanghelie ar fi obtinut controlul asupra unei alte societati care i-a apartinut lui Marin Dumitru, care detinea mai multe imobile in bucuresti. Daca omul de afaceri nu i-ar mai fi dat spaga, Vanghelie ar fi executat bunurile. Cel putin asta este teoria anchetatorilor care au descins dimineata la primarie in cautare de probe.

Autoritatile au perchezitionat si casa lui Vanghelie de unde procurorii au plecat cu o colectie de ceasuri in valoare de cateva sute de mii de euro.

"Marian Vanghelie a avut parte de o strategie cu totul si cu totul speciala. Pentru a nu-i da de banuit primarului din sectorul cinci ca este vizat de o ancheta anticoruptie, procurorii DNA au apelat la ajutorul colegilor lor de la parchetul Capitalei dar si la colaboratorii de la Directia generala antifrauda . Asa ca in ultimele luni s-au facut mai multe perchezitii ce vizau in aparenta cazuri de evaziune fiscala. Asa, anchetatorii de aici de la DNA au obtinut probe cu care sa il poata incrimina pe Marian Vanghelie”, transmite corespondentul ProTV, Ovidiu Oanta.

In acest timp, la sediul DNA a fost adusa si iubita lui Vanghelie, Oana Niculescu Mizil care a anuntat ca isi da demisia din camera deputatilor pentru ca nu vrea sa pericliteze ancheta.

"Sunt total nevinovata. Am calitatea de suspect, sunt nevinovata. Nu am administrat niciun magazin, din contra am consiliat. Pur si simplu ma consider nevinovata. Imi place moda, nu am ce sa fac, nu am putut sa stau departe de moda.Asta a fost primul meu hobby.”

Practic, anchetatorii spun ca Vanghelie a folosit contractele primariei ca sa castige zeci de milioane de euro ilegal si ca a folosit-o ca sa ascunda mita si pe iubita lui, Oana Niculescu Mizil.