Sechestru la Arhiepiscopia Tomisului. Fiscul a recuperat datorii de aproape un milion de lei VIDEO
Incurcate si pline de pericole pot fi caile Domnului, chiar si pentru cei care il slujesc. Oamenii Fiscului au batut la portile Arhiepiscopiei Tomisului, tocmai acum, in Postul Craciunului. Inspectorii incearca sa recupereze o datorie de aproape un milion de lei catre bugetul de stat.
Drept urmare, au pus sechestru pe o serie de bunuri, inclusiv pe palat. Cei din conducerea Arhiepiscopiei confirma restantele, dar sustin ca au preferat sa-i ajute pe enoriasii nevoiasi decat sa isi achite obligatiile.
Datoria descoperita de inspectorii de la Finante este de 879 .000 de lei. Suma reprezinta impozitul pe salariile angajatilor Arhiepiscopiei.
"Exista opriri pe toate conturile deschise de catre Arhiepiscopia Tomisului. Daca exista bani in conturi, bancile au obligatia sa vireze banii respectivi in conturile indicate", spune Valentin Criveanu, reprezentant al Administratiei Finantelor Publice Constanta.
Doar ca Arhiepiscopia nu are bani in aceste conturi. Drept urmare, Administratia Finantelor Publice a pus sechestru pe o casa cu sase camere din centrul Constantei, dar si pe un teren de 250 de metri patrati. La acestea se adauga Palatul Arhiepiscopiei, 13 autoturisme, doua cladiri si un teren.
Culmea este ca, anul trecut, biserica a raportat un profit record de aproape 30 de milioane de lei, de 7 ori mai mare decat in 2009. Un reprezentant al institutiei explica, recent, cum s-a ajuns la aceasta cifra. "Lumanarile le producem in fabrica noastra de lumanari si acestea creeaza venituri pentru toate structurile bisericii. Si colportaje, adica celelalte obiecte de cult, le cumparam si la randul nostru facem comert cu ele", povestea recent Nicolae Poalelungi, preot si reprezentant al Arhiepiscopiei Tomisului.
Bani frumosi s-au adunat si din vanzarea vinului facut la Nazarcea, dar si din donatiile credinciosilor. Insa profitul de peste sase milioane de euro este justificat altfel acum. Mai exact, au fost hraniti la cantinele sociale peste 500 de copii si batrani.
Exista, insa, si situatii in care crestinii care cer sprijin din partea bisericii se lovesc de un refuz categoric. Fapt demonstrat si de incercarea noastra de a obtine un ajutor pentru copiii unei familii a carei locuinta a lua foc.
Si in septembrie anul trecut, Arhiepiscopia Tomisului figura cu o restanta de aproximativ un milion de euro, care intr-un final a fost achitata. Preotii au spus atunci ca au facut un credit bancar.