Potrivit GfK, in 2011, s-a observat o crestere a increderii pentru majoritatea grupurilor profesionale, o imbunatatire considerabila inregistrandu-se in ceea ce priveste reputatia organizatiilor de caritate si cea a judecatorilor pe plan international.

Serviciile de pompieri sunt in pozitia fruntasa, cu o medie de 94% a populatiei din toate tarile studiate care isi plaseaza increderea in ei. Un procent asemanator - 93% dintre romani - au incredere in pompieri. Cea mai mica valoare a fost inregistrata in India, unde doar 81% din populatie are incredere in pompieri.

Romanii s-au remarcat dintre toate grupurile intervievate ca avand cea mai mare incredere in biserica - 85%. La polul opus se afla Belgia, unde doar 28% din cetateni isi pun speranta in cler.

Urmatorii in clasament sunt doctorii (86% la nivel international si 79% in Romania), profesorii (85% atat la nivel international, cat si in Romania), postasii (84% la nivel international si 85% in Romania) si armata (82% la nivel international si 88% in Romania).

Ca si in anii precedenti, politia s-a situat pe locul al saselea si nivelul de incredere in aceasta profesie chiar a crescut cu un punct procentual fata de anul anterior. Cu toate acestea, exista variatii mari intre diferite tari: politia este vazuta cu incredere de 89% din populatia Suediei, inregistrandu-se valori ridicate si in Italia (86%) si Germania (85%).

In schimb, fortele de politie din Columbia au o reputatie foarte proasta; doar 36% dintre columbieni au incredere in autoritatile responsabile de aplicarea legii. Nici Romania nu sta foarte bine la acest capitol, doar 55% dintre cetatenii romani declarandu-si increderea in politisti.

Bancherii se bucura de o incredere mai mare, ca urmare a revenirii economice. Politicienii, pe ultimul loc

Mai mult de jumatate dintre respondenti si-au exprimat o parere critica fata de avocati, sindicate, jurnalisti, bancheri, manageri, specialisti in marketing, specialisti in publicitate si politicieni.

Criza financiara a intrat acum intr-o noua faza si reputatia bancherilor s-a imbunatatit usor in comparatie cu anul anterior, ajungand la 43% in primavara anului 2011. Explicatia ar putea fi aceea ca evolutia crizei financiare este acum catre o criza a monedei euro si a nivelului datoriei, in care bancherii nu mai sunt miezul problemei.

Cu toate acestea, exista diferente majore de la o tara la alta. Indienii prezinta, de departe, cel mai mare nivel de incredere in bancherii lor (80%), in timp ce aproape aceeasi proportie, dar de neincredere, este manifestata de italieni fata de acest grup profesional (78%).

Trei sferturi dintre romani spun ca nu au incredere in lucratorii bancari. Acestia au o imagine la fel de proasta in Marea Britanie, unde doar 27% din populatie considera aceasta profesie demna de incredere.

Desi politicienii au fost capabili sa-si imbunatateasca oarecum imaginea pe parcursul ultimului an, ei raman in partea de jos a clasamentului, cu un grad de incredere, per ansamblu, de 17%. Stima pentru politicieni este cea mai crescuta in Suedia (39%), in vreme ce in Cehia si Romania (8% in fiecare caz), precum si in Germania si Italia (9%), politicienii au o problema de imagine serioasa.

GfK Custom Research a folosit GfK Trust Index in primavara anului 2011 pentru a determina nivelul de incredere al cetatenilor pentru 20 de grupuri profesionale si organizatii. Pentru GfK Trust Index din acest an au fost intervievati un total de 19.261 de respondenti, din 15 tari europene, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Columbia si India, in martie si aprilie 2011.