Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a precizat, vineri, pentru Mediafax, ca din bugetul judetului pentru anul 2013 lipsesc 10 milioane de euro, motiv pentru care nu vor putea fi acoperite integral necesitatile.

Potrivit acestuia, ar mai fi nevoie de doua milioane de euro pentru cheltuieli de personal la CJ si la institutiile subordonate, de un milion de euro pentru sistemul de protectie a copilului si de 7 milioane de euro la capitolul investitii.

"Pentru CJ si pentru institutiile subordonate, adica doua spitale si inca 19 institutii de cultura si cu activitate sociala, ne lipsesc la categoria cheltuieli de personal doua milioane de euro, nu stim ce sa facem, trebuie sa disponibilizam oameni, sa inchidem scoli, de aceea nu vom adopta bugetul inainte de 18 martie, pentru ca ne trebuie timp sa identificam o solutie viabila si omeneasca", a spus Borboly.

El a afirmat ca ar putea fi inchise scolile speciale, din localitatile Ocland, Bilbor si Miercurea Ciuc, in lipsa fondurilor fiind afectata si activitatea de la Centrul Judetean pentru Resurse Educationale - unde copiii cu nevoi speciale sunt ajutati de logopezi, psihologi si de alti specialisti - care a primit numai jumatate din suma solicitata.

Borboly a atentionat ca problema este si mai grava, intrucat aceste institutii si-au castigat anumite drepturi in instanta si CJ trebuie sa le returneze retroactiv.

"La sistemul de protectie a copilului ne lipseste un milion de euro fata de anul trecut, de nevoile pe care le avem si aici este si mai dificil, copilul care nu are parinte nu este de vina si nu poti sa nu-i dai de mancare sau sa nu-l educi. Solutia romaneasca este sa lasam ultimul trimestru fara bani, este ca si cum as lasa bugetul familiei fara bani pentru ultimele trei luni ale anului, in speranta ca pana atunci poate fac rost de ei", a afirmat el.

Borboly a spus ca, desi lipsesc 7 milioane de euro pentru investitii, in acest an vor fi continuate lucrarile la drumurile judetene, chiar daca nu mai sunt bani europeni, din bani proprii si din ce s-a economisit in anii anteriori, prioritar fiind drumul de legatura intre localitatea Bilbor si judetul Suceava, traseele ce leaga centrele de comune de drumurile nationale si satele izolate de comunele de care apartin.

Fonduri masive din bugetul judetului vor fi alocate in acest an pentru continuarea proiectelor de investitii la cele doua spitale aflate in administrarea CJ Harghita, respectiv Spitalul de Psihiatrie din Tulges si Spitalul Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc.

"Eu cred ca omul de rand trebuie sa fie ingrijit aici, sa nu fie nevoit sa mearga la Targu Mures, la Brasov si sa cheltuie bani, asta este chiar o latura sociala importanta si atat spitalul de la Tulghes, cat si Spitalul Judetean din Miercurea Ciuc vor primi fonduri masive", a spus Borboly.

Potrivit sursei citate, deficitul in bugetul judetului ar putea fi acoperit fie prin contractarea unor credite bancare, fie prin renuntarea la investitii.

"Daca nu vom face investitii care sa ajute economia, vom fi si mai saraci. Sa apelam la credite bancare este foarte riscant, in orice caz, decizia este foarte grea", a declarat el.

Presedintele CJ Harghita considera ca lipsa celor 10 milioane de euro este si o consecinta a faptului ca UDMR este in opozitie. "Aceasta situatie se datoreaza si faptului ca acum noi suntem, UDMR este in opozitie. Chiar acum doua zile am fost la Sibiu, unde am participat la sedinta ADR Centru si pe toate drumurile, de cum am iesit din judetul Harghita, erau lucrari, peste tot se lucra si sunt lucrari executate de Guvern. Ii invit pe toti sa mearga, sa iasa din judetul Harghita si sa vada ca peste tot se lucreaza. La noi nu, suntem in opozitie!", a spus Borboly Csaba.