Doamna Voinea cunoaste sistemul privat de invatamant de mai bine de 8 ani. Si-a inscris fata din clasa intai la o scoala particulara unde plateste cam 7 mii de euro anual. Acum trebuie sa-i aleaga liceul si experienta ii spune ca nu va fi unul de stat.

''O scoala privata ofera mai multa siguranta din punct de vedere educational, ceva mai mult fata de una de stat, mai putini copii in clasa, profesori mai bine alesi", spune Lacramioara Voinea.

La asa public exclusivist, si ofertele sunt deosebite. Si evident, optionalele fac diferenta: balet, limbi straine, arte vizuale.

Si cum orice pretentie se plateste, parintii scot mii de euro din buzunar pentru educatia celor mici. Daca la gradinite preturile pot ajunge la 4-5 mii de euro pe an, odata cu cresterea copilului, se maresc si taxele de scolarizare. Astfel, se poate ajunge la scoala de 9 mii de euro pe an si liceu de 20.000 de euro anual.

Pe piata muncii din Romania este o nevoie deosebita de specialisti. Primul pas pentru ca ea sa fie rezolvata este ca tot mai multe companii private sa investeasca in sistemul de invatamant. Asta inseamna ca, sustinute de stat, ele sa deschida anumite scoli in care sa-i pregateasca pe tineri pentru anumite domenii.