Director executiv al Directiei pentru Sanatate Publica confirma printr-un document emis astazi ca depozitul "La Ghetarie'' este un pericol public.

"Pentru neconformitatile cu normele de igiena constatate s-au aplicat amenzi contraventionale de 13.800 de lei si s-a emis decizia de suspendare a activitatii complexului. Directia de Sanatate Publica a parcurs toate etapele pe care le permite legislatia in vigoare."

Cu alte cuvinte, s-au spalat pe maini de orice alta responsabilitate. Desi au luat aceasta decizie de suspendare a activitatii, cei care ar trebui sa ne protejeze pe noi cetatenii de astfel de bombe alimentare sunt altii. Asa ca ne intoarcem la Registrul Comertului, Garda Financiara, Politia Locala a sectorului 6 si Directia Sanitar Veterinara. Intrebati-va daca si astazi a venit cineva sa puna lacatul pe usa. Nimeni.

"Primaria nu are cum sa inchida activitatea. Cine inchide activitatea e cel care da avizul de functionare. Oficiul comertului, DSP si DSV. Tot ei trebuie sa il retraga si tot ei trebuie sa il inchida", spun reprezentantii Politiei Locale din sectorul 6.

"Noi nu putem sa punem lacatul pe hala noi facem adresa catre Garda Financiara ca acea unitate e inchisa, iar ei iau masurile care se impun", a declarat Teodor Negulescu, director DSP Bucuresti.

"Noi nu putem sa punem lacat, pentru ca nu avem aceste atributii.", sustine si Garda Financiara.

Sau vorbim, pur si simplu, de oameni care prefera sa o inteleaga gresit. Din datele primite de la DSV si analizate de avocati, depozitul nu mai trebuia sa mai functioneze de cel putin trei ani.

In cei sapte ani de cand au fost semnalate neregulile din "La Ghetarie", patru persoane s-au perindat la conducerea directiei sanitar veterinare. Degeaba.

"Daca cineva voia sa faca acolo ceva, se putea face. Aceste chestii nu pot fi facute de oameni simpli, ca mine si ca tine. Ai nevoie de o complicitate urata a autoritatilor. Complicitati d-astea care se obtin cu 500 de euro", spune avocatul Piperea.

Cat adevar si cata minciuna se ascunde aici doar anchetatorii pot afla. Cert e ca au existat trei decizii de interzicere si o ordonanta de suspendare a activitatii depozitului.

Prima ordonanta, din 2006, solutionata definitiv si irevocabil in favoarea autoritatilor NU a dus la punerea lacatului pe usa desi ar fi fost suficienta.

A aparut o a doua in 2009, cand DSV a dispus incetarea activitatii printr-o alta hartie, dar tot nimic nu s-a facut.

In loc sa le aplice pe primele, doua autoritatile s-au acoperit cu o noua decizie de interzicere in 2010 la fel de nefolositoare.

Asta ca sa nu mai vorbim de batalia data chiar si la Washington, cand in 2007 proprietarul grec si-a cautat dreptate la tribunalul de arbitraj, pretinzand daune morale si acuzand DSV de acte si masuri abuzive. Si aici cererea patronului grec a fost respinsa, individul fiind obligat sa plateasca statului roman daune de 6 milioane de euro. Noi am cheltuit insa 10. Ramane de vazut cand, si mai ales cum, ne vom recupera "investitia".