Scandalul reorganizarii administrative a Romaniei a ajuns la Budapesta. Ce i-a raspuns Emil Boc vicepremierului ungar VIDEO
Incident diplomatic provocat de redesenarea judetelor Romaniei! Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a catalogat drept inacceptabila varianta cu cele opt judete si a precizat ca Tinutul Secuiesc trebuie sa reprezinte o singura regiune. Ca urmare, ambasadorul maghiar a fost convocat la Ministerul roman de Externe, care a calificat declaratia "nepotrivita". Intre timp, in tara divergentele PDL-UDMR continua. Reprezentantii Uniunii cer acum adoptarea de urgenta a statutului minoritatilor, eventual prin angajarea raspunderii Guvernului.
"Proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice. (....) Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite. Romania si-a asumat angajamente internationale sa nu schimbe fortat harta etnica", a spus videpremierul ungar Zsolt Semjen.
Declaratia a determinat reactia prompta a Ministrului de Externe roman, care a decis chemarea ambasadorului ungar pentru explicatii. I s-a transmis ca declaratia oficialului de la Budapesta este nepotrivta si neuzuala.
In replica la afirmatiile vicepremierului ungar, Emil Boc a spus ca problema reorganizarii administrative este in exclusivitate a statului roman, ca in orice tara europeana.
"Ne uitam la forma, dar vad ca nu ne intereseaza continutul. Problema reorganizarii administrative este in exclusivitate a statului roman, ca in orice tara europeana. Ambasadorul ungar la Bucuresti a fost invitat la Ministerul roman de Externe, pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent si institutional intre Romania si Ungaria", a spus Boc, citat de Mediafax.
Intre timp, maghiarii vor sa impuna adoptarea statului minoritatilor, care zace de sase ani in Parlament. Le-au transmis colegilor de la PDL sa ia in considerare si o eventuala angajare a raspunderii pe aceasta lege. Exclud insa o angajare a raspunderii si pe reorganizarea administrativa.
"Protocolul coalitiei include ca si prioritate pentru primul semestru al anului adoptarea statutului minoritatilor. (...) Nu face parte dintr-o intelegere politica asumarea raspunderii cu privire la reorganizarea administrativa", a explicat deputatul UDMR Attila Korodi.
Democrat liberalii le dau de inteles ca ar putea sa le accepte pretentia, dar le transmit ca si ei ar trebui sa faca unele conecesii in privinta celor opt judete.
"Am convingerea ca si dumnealor vor analiza cu mare atentie propunerile facute de noi", spune Sulfina Barbu, deputat PDL.
Neintelegri au inceput sa apara si la varful conducerii PDL. Prim-vicepresedintele Sorin Frunza-Verde i-a transmis clar premierului Emil Boc ca nu doreste desfiintarea actualelor judetelor.
Intre timp, toti ministrii au fost insarcinati de premierul Boc sa vina cu solutii privind desfiintarea sau comasarea institutiilor deconcentrate de la nivelul judetelor. In plus, potrivit unor surse din partid, se fac si diverse simulari pentru a vedea cati functionari vor ramane fara slujbe in urma reorganizari.
Una dintre variantele discutate prevede ca, la nivelul unei regiuni, sa ramana o singura institutie deconcentrata, iar cele existente acum sa se tranforme in oficii care nu vor mai fi ordonatori de credite.
Pe acelasi subiect: