"Pe ordinea de zi a sedintei noastre de astazi avem masuri care prevad relaxarea fiscala, masuri sociale si de asemenea cresterea salariului minim. Sunt chestiuni extrem de importante pe care noi le-am avut prevazute in programul de guvernare, sunt lucruri pe care ne-am angajat sa le facem si astazi este primul pas in ceea ce inseamna implementarea programului de guvernare, un program care a fost votat (...) de majoritatea romanilor", a spus Grindeanu la inceputul sedintei de Guvern, potrivit Agerpres.

Premierul a salutat deciziile Parlamentului de joi privind eliminarea impozitelor pe pensiile mai mici de 2.000 de lei si a CASS pentru pensii. "Sunt lucruri care vin in completarea masurilor pe care noi astazi le vom adopta", a declarat Sorin Grindeanu.

Totodata, prim-ministrul Grindeanu i-a solicitat ministrului Finantelor, Viorel Stefan, ca sa fie mentinuta "balanta intre ceea ce inseamna cheltuieli si venituri".

"Domnule ministru al Finantelor, m-am uitat atent pe (...) nota de fundamentare si v-as ruga de fiecare data, asa cum ati facut si acum (...), aceasta balanta intre ceea ce inseamna cheltuieli si venituri sa fie mentinuta. Si ca si exemple pe care le-am extras, eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste 5 ori salariul mediu. Aici avem undeva in jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane de lei - deci nu vorbim doar de cheltuieli -, care ar acoperi eliminarea CASS pentru venituri din investitii si alte activitati si de asemenea cresterea salariilor pentru sectorul de cultura, pe care astazi il adoptam. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus. De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde, prin eliminarea plafonului CAS pentru cei (...), de asemenea, cu salarii de 5 ori mai mari, care ar acoperi cresterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor de la 83 la 201 lei, 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 miliarde pe aceste mariri", a spus Grindeanu.

El a facut referire si la cresterea salariului minim de la 1 februarie. "Cresterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, pe care il adoptam astazi, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei inseamna un plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei", a mai spus Sorin Grindeanu.

Premierul a anuntat ca in perioada urmatoare vor mai fi adoptate masuri pe Codul fiscal. "In perioada urmatoare, vom mai adopta, conform calendarului pe care il avem, masuri de acest tip - nu doar noi, ci si in Parlament -, masuri pe Codul fiscal, astfel incat tot ceea ce ne-am angajat in fata oamenilor sa punem in practica", a mai afirmat Grindeanu.

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind majorarea salariului minim fusese publicata, joi, pe site-ul Ministerului Muncii, la cateva ore dupa ce noul ministru, Lia Olguta Vasilescu, a preluat mandatul.

“Prin prezentul proiect de Hotarare a Guvernului se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 1.450 lei lunar incepand cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta o crestere de 16% fata de anul 2016. Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut in prezentul proiect de Hotarare de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distincta de cea prevazuta de Codul muncii. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Ca urmare, pentru un program complet de lucru de 166 ore in medie pe luna, valoarea medie orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta 8,735 lei/ora pentru cuantumul de 1.450 de lei luna.

Turcan: PSD vrea sa anuleze cota unica de impozitare

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, sustine ca prim-ministrul Sorin Grindeanu a confirmat planul PSD de a introduce impozitarea progresiva.

"PSD a anuntat vineri atacul impotriva clasei de mijloc si a antreprenorilor. Declaratia prim-ministrului Grindeanu confirma planul PSD de a anula cota unica de impozitare si de a introduce impozitarea progresiva, asa cum Partidul National Liberal a avertizat in ultimele saptamani", declara Turcan.

Ea subliniaza ca "programul lui Dragnea, cu promisiuni fara limita catre toate categoriile sociale, este nesustenabil fara o crestere masiva a fiscalitatii, care va fi suportata de catre antreprenori si clasa de mijloc".

"Noi, Partidul National Liberal, consideram ca doar investitiile si o legislatie predictibila pot asigura o crestere economica puternica. Populismul desantat al domnului Dragnea si al PSD va limita cresterea economica si va face dificila atragerea de investitii la nivelul asteptat de cetatenii acestei tari, care vor sa aiba optiuni de angajare cat mai diverse si pe salarii cat mai bune", conchide liderul PNL.

In sedinta de vineri sunt majorate cu 201% si salariile functionarilor din administratia publica locala. Cresc si lefurile actorilor cu 50 %, iar pensia minima, care acum este de 400 de lei, va ajunge 520 de lei.

Si punctul de pensie creste de la 917 lei la 1.000 de lei, iar impozitarea tranzactiilor imobiliare sub valoarea de 450.000 de lei (adica sub 100.000 de euro) nu va mai fi impozitata deloc (pana acum era perceput un impozit de aproximativ 3 %).