"An luna decembrie 2014, an majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a anregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori ancasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate an unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici", se arata antr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai ridicate valori au fost anregistrate an extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici an hoteluri si restaurante (1.061 lei).

Cele mai semnificative majorari au fost de 39,3% (tot pentru extractia petrolului brut si a gazelor naturale), respectiv de 30% (fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului), 20,5% - 28,5% (silvicultura si exploatare forestiera, inclusiv pescuit si acvacultura, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de servicii anexe extractiei, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat), 14,5% - 18,5% (telecomunicatii, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie), respectiv 10,5% - 13,5% (fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, captarea, tratarea si distributia apei, intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, tranzactii imobiliare, repararea, antretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, cercetare-dezvoltare, extractia carbunelui superior si inferior).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea an luna noiembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori ancasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au anregistrat an activitati de posta si de curier (7,1%), respectiv activitati auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii - 1,8%.

An sectorul bugetar s-au anregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie an sanatate si asistenta sociala (1,6%), respectiv an administratia publica (0,3%). An anvatamant, castigul salarial mediu net a anregistrat o scadere (de 2,2%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a anceperii vacantei scolare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105,1%.