Germania, atractie pentru romanii care cauta un job in UE. De la 1 ian. salariul minim e de 8,5 euro/ora, iar venitul lunar peste 1300 de euro, de 7 ori peste cel din Romania
Germania poate ar putea sa devina o atractie pentru romanii care isi cauta un loc de munca in Uniunea Europeana. Guvernul de la Berlin a stabilit un salariu minim, de 8,5 euro pe ora, pe care sa-l primeasca orice angajat, fie ca este neamt sau strain. Venitul lunar ar fi de peste 1300 de euro, adica de aproape sapte ori peste salariul minim din tara noastra.
Legea care a schimbat modul in care sunt remunerati angajatii din Germania a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. 8,5 euro pe ora inseamna un salariu minim de peste 1300 de euro/luna. In tara noastra este putin peste 200 de euro.
Vestea a ajuns rapid in Romania. Bucatarul Marius Muntean isi face planuri de plecare: "Chiar ma gandesc si eu serios la lucrul acesta, pentru ca se poate castiga destul de bine. As accepta un salariu peste 1500-1600 euro".
Romanii care muncesc in Germania ii avertizeaza pe cei care se aventureaza sa plece. La 8,5 euro pe ora vor avea o concurenta serioasa chiar din partea germanilor, care nu acceptau sa iasa din casa pentru orice suma.
Cristinel Farsch, presedintele unei asociatii de romani din Germania: "Se ajungea la o forma moderna de sclavie, oamenii erau platiti cu foarte putini bani. Se ajungea la 3-4 euro pe ora."
Doina Fruhwald are o brutarie si spune ca este de acord cu pragul de 8,5 euro pe ora. Nu crede insa ca patronii germani vor angaja la negru: "Aici e o tara civilizata, nu cred ca se va intampla asa ceva. Germanii refuzau si ramaneau in spatele asigurarilor sociale."
Pragul minim de 8,5 euro a creat probleme firmelor de transport din Romania, in conditiile in care legea se aplica inclusiv soferilor pe camioane pe perioada in care tranziteaza Germania.
Rodica Rus, managerul unui firme de transport din Satu Mare: "Mi se pare exagerat de mult. Multi soferi se vor imbogati sau multi soferi vor pleca"
Soferi de tir: "Asta o sa fie o vrajeala, noua o sa ne dea hartiile alea cu 8 euro, dar noi nu o sa vedem niciodata banii astia". "Ei vor sa elimine tractionistii din Europa, macar pe noi, polonezi si bulgari".
Amenda pentru cei care nu respecta salariul minim este si de o jumatate de milion de euro. Romania, dar si alte tari din regiune au sesizat Comisia Europeana in acest caz.