Intrebat daca va solicita majorarea taxei TV incepand din anul 2013, Claudiu Saftoiu a raspuns: "Este foarte posibil lucrul acesta".

Saftoiu a subliniat, insa, ca o eventuala crestere a taxei TV este conditionata in mod clar de restructurarea TVR.

"Fara sa ii convingem pe cetatenii de acasa, care platesc odata cu factura la curentul electric si taxa, ca la Televiziunea Romana se va intampla ceea ce de aproape 20 de ani nu s-a intamplat, anume o reimprospatare pe coordonate de eficienta a activitatii TVR, nu vom putea sa emitem pretentii niciunui roman cu privire la majorarea taxei", a mentionat acesta. "Doar dupa finalizarea restructurarii si reducerea cheltuielilor, nu putem cere indexarea taxei TV fara sa aducem in fata romanilor un produs proaspat, de calitate, de incredere", a spus Saftoiu, potrivit Mediafax.

"Si daca s-ar dubla taxa TV, ar fi ultima in raportul cuantumului cerut catre populatie in Europa. Pentru noi, o indexare a taxei macar ar reprezenta un suflu extraordinar, dar nu o vom face, pentru ca, intai de toate, trebuie sa ii reinvatam pe cei din TVR sa cheltuiasca pe cata taxa primesc, sa economiseasca, sa regandeasca procedurile de televiziune in asa fel incat costul orei de transmisie la TVR sa nu fie exorbitant", a mai spus Claudiu Saftoiu.

Potrivit Raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursa de finantare a activitatii (peste 70% din buget), a fost redusa pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, inca din anul 2003, si nu a mai fost niciodata indexata. In prezent, in Romania este perceputa una dintre cele mai mici taxe TV dintre tarile Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mica decat taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia si de 8 ori mai mica decat cea din Cehia.

Claudiu Saftoiu a fost validat, marti, de plenul Parlamentului, in functia de presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), acesta intrunind 219 voturi "pentru" si sapte voturi "impotriva". Senatorii si deputatii si-au exprimat optiunea prin vot secret cu bile, in absenta parlamentarilor PDL, care au decis sa boicoteze lucrarile plenului reunit. Mandatul presedintelui-director general al televiziunii publice este de 4 ani.