Potrivit acestuia, pe partea de energie electrica consumul o sa depaseasca 9.500 MW, iar cel de gaze ar putea ajunge la 74 mc/zi.

"Am trecut la analiza echilibrarii sistemului energetic pe perioada de ger. A fost emis Cod portocaliu de ger in 35 de judete plus Bucuresti. Avem vreme severa si fiind temperaturi foarte scazute cresc consumurile, in special pentru gaze, atat pentru consumatorii casnici cat si pentru producatorii de energie electrica si termica. Avem nevoie de cantitati suplimentare de gaze. Ne cresc consumurile foarte mult si pe energie electrica", a spus ministrul Energiei.

El a mentionat ca reprezentantii Sistemului energetic national estimeaza un consum de gaze naturale de 72 - 74 milioane mc, "un consum istoric", in conditiile in care pana acum maximul a fost de 71,2 mc.

"Ne-am pregatit si am luat toate deciziile necesare ca sa putem face acest lucru. Avem circa 26 milioane metri cubi din rezerve, 28 milioane metri cubi din productia zilnica si 16 milioane metri cubi pe care si le-au asumat furnizorii ca le importa. La ora actuala avem necesarul estimat pentru a trece de acest varf. S-a luat decizia ca Elcen, CET Brazi si CET Galati sa treaca pe pacura. Ieri (duminica n.r) si noaptea trecuta s-a intamplat. Elcen functioneaza in prezent pe pacura", a mai spus Toma Petcu.

El a subliniat ca au fost pornite grupuri suplimentare pentru majorarea productiei de energie electrica, in contextul in care este estimat un maxim de 9.500 MW.

"La energie electrica am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, am reusit sa pornim si la grupul de la Mintia, de la CEH, de la Hunedoara, inca un grup de 150 MW. CET Govora a intrat in productie cu 50 MW. Aveam o rezerva pe hidro estimata de 1.000 MW, s-au consumat 400 MW, mai avem 600 MW disponibili pe hidro. Avem consum maxim estimat pe energie electrica de 9.500 MW. In acest moment consumul era de 9.000 MW", a afirmat Petcu.

Ministrul Energiei a semnalat, de asemenea, ca duminica seara Bulgaria a solicitat ajutor de urgenta pe furnizare de energie electrica din cauza unei probleme de sistem.

"Tinand cont de situatia delicata in care se poate afla Romania nu ne-am asumat acest lucru si le-am spus ca nu-i puteam ajuta", a spus Petcu.

Transelectrica: Luni seara se va inregistra cel mai mare consum de electricitate din ultimii 17 ani

Si dispeceratul Energetic National estimeaza pentru aceasta seara un consum national de circa 9.750 de MW de energie electrica, nivel care nu a mai fost atins din anii 2000 incoace, a declarat Octavian Lohan, membru in directoratul Transelectrica si fost sef al Dispeceratului.

"Pana acum, cel mai mare consum a fost inregistrat pe data de 16 decembrie 2016, cand, la ora 17:28, consumul national a fost de 9.721 de MW, acesta fiind cel mai mare consum de dupa 2000. La aceeasi data, productia nationala era de 11.227 de MW", a precizat Lohan, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru aceasta seara, specialistii estimeaza un consum si mai mare. "Pentru aceasta seara se asteapta un consum de 9.750 de MW la nivel national", a mai spus reprezentantul Transelectrica.

Comandamentul energetic de iarna se va reuni luni, la ora 13:00, la sediul Dispeceratului Energetic National, in conditiile in care consumul de energie si de gaze este mai ridicat decat intr-o zi obisnuita de iarna.

Consumul national de electricitate a fost mai mare, in aceasta dimineata, cu 10% comparativ cu aceeasi zi a anului trecut, ajungand la 9.247 de MW la ora 11:00, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, la acea ora, consumul total de 9.247 MW era asigurat in proportie de 31,17% din surse hidro, 30,08% carbune, 22,16% hidrocarburi, 13,47% nuclear, 2% eolian, 0,62% fotovoltaic si 0,50 biomasa.

Productia nationala era de 10.179 de MW, diferenta de 932 de MW reprezentand exporturi.Anul trecut, pe 9 ianuarie, la aceeasi ora, consumul tarii era de 8.372 de MW, iar productia de 9.271 de MW.