"Prognoza consumatorilor, cand vine vorba despre modul in care economia tarii lor va evolua in lunile care urmeaza, variaza foarte mult in Europa. Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in altele acestea au stagnat sau au disparut", se arata in studiul GfK Climatul de consum in Europa si SUA.

Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd increderea in economie le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).

"Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. (...) Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte. O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat in mod considerabil", conform GfK.

Printre statele in care consumatorii sunt increzatori ca veniturile vor ramane stabile sau vor creste se numara Germania (29,4 puncte), Austria (7,6 puncte) si Cehia (-3,3 puncte). Pesimistii sunt consumatorii francezi (-57,9 puncte), italieni (-51 puncte) si portughezi (-50,8 puncte), care anticipeaza cu totii alte reduceri salariale, precum si cresteri ale impozitelor si contributiilor.

In ceea ce priveste dorinta de cumparare, cetatenii din majoritatea tarilor europene a trebuit sa isi stranga cu strictete baierele pungilor si sa isi reduca bugetele. Insa, germanii (36,2 puncte), austriecii (18,2 puncte) si bulgarii (10,9 puncte) continua sa fie destul de dornici sa cheltuiasca bani. Prin contrast, portughezii (-44,7 puncte), italienii (-44,4 puncte) si francezii (-36,2 puncte) sunt mult mai precauti.

In cazul romanilor indicatorul este de -18,3 puncte, care ii plaseaza intre cei care vor sa cheltuiasca si cei care sunt mai precauti privind cheltuielile.

"In urmatoarele cateva luni insa, inflatia ar putea deveni o problema (in Romania - n.r.). Conform Comisiei Europene, aceasta se situeaza in prezent la 3,8%, insa expertii anticipeaza o crestere de pana la 4,6% in cursul acestui an. Preturile produselor alimentare indeosebi vor determina o crestere a preturilor in prima jumatate a anului. Preturile la energie urmeaza si ele sa creasca si mai mult in lunile si anii care urmeaza, ca urmare a dereglementarii pietei energiei", se arata in studiu.

Potrivit GfK, tarile care se indreapta spre redresare economica sunt situate in principal in nordul si estul Europei, pentru cele din sud si vest va fi in continuare un an dificil.