Romanii nu mai vor sa auda de imprumuturi. Prefera sa economiseasca
Dupa ani intregi in care s-au imbulzit la credite, romanii s-au razgandit. Ar prefera acum sa economiseasca pentru a-si cumpara ceva decat sa ia pe loc cu bani imprumutati de la banca. Este de inteles in conditiile in care un sfert din populatie are datorii la institutiile financiare, iar restantele au crescut cu 40%.
Un studiu al companiei de piata GFK arata ca in ultimul an ponderea romanilor care considera ca e foarte important sa puna ceva bani deoparte a urcat la 80%. Asta nu inseamna ca o si fac, pentru ca ponderea celor care si reusesc efectiv sa economiseasca macar putin a scazut la 15%, cu doua procente mai putin fata de 2009.
De imprumuturi romanii nu prea mai vor sa auda. Numarul celor care spun ca prefera sa ecomiseasca pentru ceea ce vor sa cumpere a ajuns la 60%, cu 6% mai mult ca in 2009. Acestia sunt de patru ori mai multi decat cei care prefera sa faca un imprumut.
Scaderea apetitului pentru credite este explicabila daca tinem seama de faptul ca un roman din patru are deja credite la banca. Mai mult, in primele patru luni ale acestui an valoarea restantelor a crescut cu nu mai putin de 40%, in comparatie cu decembrie 2009, in special pentru ca a crescut valoarea medie a restantelor, de la 2.700 la 3.700 de lei.
Pe acelasi subiect: