Romanii mananca cu 25% mai putina carne si mezeluri fata de acum cinci ani
Consumul de carne si produse din carne a scazut cu aproximativ 25% in ultimii cinci ani, din cauza diminuarii puterii de cumparare, si se afla pe un trend descendent si in prima parte a anului in curs, a declarat Ovidiu Dusleag, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii.
"Piata de mezeluri a scazut cu 20-25% in ultimii cinci ani. Estimarile initiale pentru acest an prognozau o crestere zero, dar cei mai recenti indicatori arata o scadere de 1-2%", a mai spus Dusleag, potrivit Mediafax.
Acesta a afirmat ca in UE consumul mediu de carne pe cap de locuitor este de aproximativ 85 kg/an, in timp ce in Romania este mai mic cu cel putin 25%.
Carnea de porc ramane in topul preferintelor romanilor, iar mezelurile preferate sunt tot din carne de porc.
Mai nou, exista o tendinta de crestere a consumului de carne si produse din carne de curcan.
"Tendinta generala a consumatorilor a fost de a alege produse mai economice, dar au fost mai selectivi, alegand cu precadere producatori recunoscuti. In functie de varsta si nivelul de educatie, criteriile de achizitie difera", a mai spus oficialul asociatiei.