Sunt date furnizate de un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, la finele anului 2014, cu privire la climatul economic si nivelul de trai al romanilor in 2014 si asteptarile lor pentru anul 2015, citat de www.stirileprotv.ro.

Cei mai multi dintre romani considera ca lucrurile in Romania merg in directia buna. Conform studiului IRES, 50% dintre participanti considera ca directia este buna, 36% ca este gresita, iar 14% nu pot aprecia care este directia in care se indreapta lucrurile din aceasta tara.

Unu din doi romani considera ca venitul minim lunar pentru o viata decenta este 2.000 de lei

Cei mai multi dintre participantii la studiu spun ca banii pe care ii au abia le ajung de la o luna la alta, raspuns dat de 39% dintre acestia. 29% spun ca reusesc sa se descurce cu banii pe care ii au, 14% ca banii pe care ii au le permite sa traiasca bine, iar doar 1% spun ca banii castigati le permit sa aiba tot ce isi doresc.

O proportie de 16% a persoanelor intervievate, insa, considera ca banii pe care ii au nu le ajung nici pentru strictul necesar. Cei mai multi dintre respondenti sunt de parere ca unei persoane care locuieste in Romania i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2000 RON – 52%. In acelasi timp, aproximativ un sfert dintre acestia (26%) sunt de parere ca un venit de 1000 este suficient pentru ca o persoana sa aiba o viata decenta.

Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de parere ca pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3000 RON, 5% de minim 4000 RON, in timp ce aproximativ 2% dintre acestia considera ca ar fi nevoie de un venit peste suma de 4000 de RON pentru a avea un trai decent, aceeasi proportie care considera ca un venit minim de 500 de RON ar fi suficient in acest scop.

Atunci cand li se cere sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna „sarac”, iar 10 inseamna „bogat”, majoritatea respondentilor au tendința sa se plaseze la mijlocul scalei, media raspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83. Cu toate ca spre extremele scalei se pozitioneaza mai puțin respondenti, proportia celor care se pozitioneaza la extrema negativa (1 – sarac - 9%) este semnificativ mai ridicata decat cea a celor care se pozitioneaza la extrema pozitiva (10 – bogat – 1%).

Doar 29% dintre persoanele cuprinse in cadrul esantionului spun ca au facut o achizitie importanta pentru familie sau pentru gospodarie in anul 2014. In randul acestora, cele mai frecvent mentionate investitii de catre acestea sunt achizitionarea unui autoturism – 19%, renovarea sau reamenajarea locuintei – 16%, achizitionarea de aparate electrocasnice – 15% sau achizitionarea unei locuinte – 14%. Alti respondenti si-au instalat o centrala termica – 6%, au cumparat mobila – 6%, un televizor – 6%, un computer – 5% sau un teren – 3%.

Precizam ca procentele privind achizitiile se raporteaza nu la intreaga populatie, ci la cei 29% care declara ca au facut o achizitie importanta. Astfel, cei 19% care declara ca au cumparat un autoturism reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.