Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus ca este un buget mai mare cu 5,08% fata de cel de anul trecut si asigura indeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv pensiile marite cu 5% pentru cei 5.433.000 de pensionari.

Ea a adaugat ca bugetul prevede si majorarea pensiilor sociale si implementarea deciziei Curtii Constitutionale privind recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni. „Bugetul cuprinde si sumele suplimentare, astfel incat sa putem asigura transferul catre pilonul II de pensii”, a precizat Plumb.

Rovana Plumb a mai spus ca bugetul de somaj prevede o scadere cu 4,99%, deoarece a preconizat pentru 2015 o rata a somajului de 5,1%, fata de 5,3% cat a fost in 2014 si reducerea cu 20.000 a numarului de someri, de la 485.000 la 465.000.

Potrivit lui Plumb, bugetul de somaj asigura in mod clar plata somajului si asigurarea de programe pentru cresterea ocuparii locurilor de munca in randul tinerilor si al persoanelor peste 45 de ani.

PNL a anuntat ca nu va vota proiectul de buget de sigurari sociale, deputatul PNL Cristina Pocora apreciind ca este „un buget al saraciei, cu spatele la viitor”.

Grupul PNL nu va vota acest buget, care ne spune ca in 2015 Guverul va avea un buget consolidat al saraciei, cu spatele la viitor. Se carpeste in continuare, se dau cativa lei in plus si viata oamenilor va fi tot mai grea”, a spus Pocora.

Ea a cerut demisia Rovanei Plumb, acuzand-o ca face „teatru pe spatele cetatenilor”. „Pentru acest buget ar trebui sa veniti sa va dati demisia. Vom aplauda demisia doamnei Plumb si nu vom vota proiectul”, a adaugat Pocora.

Bugetul asigurarilor sociale nu face altceva decat sa imparta saracia”, a spus si deputatul PNL Claudia Boghicevici. In replica, Rovana Plumb a spus ca cei care sunt impotriva bugetului sunt impotriva majorarii pensiilor celor peste 5 milioane de pensionari.

Plenul reunit al Senatului si Camerei a finalizat, vineri, dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015.