Aceleaşi date oficiale arată că banii câştigaţi în plus de români în 2018 faţă de 2017 nu au stat prea mult timp în conturi, pentru că și cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile. De exemplu impozitele şi contribuţiile aproape s-au dublat.

Veniturile unei familii au trecut pentru prima dată de pragul de 4000 de lei pe lună în anul 2018 - 4200 de lei, cu 860 de lei mai mult ca în anul 2017. O creştere mare, de 25%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Dar cheltuielile au crescut mai mult, cu 27,5% şi vedem de ce. Banii primiţi în plus s-au dus în special pe impozite, contribuţii şi taxe - aici avem o creştere de peste 90%, aproape o dublare a sumei de la un an la altul.

La această creştere au contribuit şi mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, dar şi faptul că au crescut dările, mai ales cele pentru bugetele locale, în anumite localităţi.

Statul încasează mai mult, dacă veniturile oamenilor cresc. Din 100 de lei cheltuiţi de o familie, 6 lei sunt daţi pe bunuri şi servicii de consum, iar procentul este şi aici în creştere.

Într-o lună, cea mai mare parte din bani se duce pe mâncare şi pe facturi. Ambele procente sunt însă în uşoara scădere faţă de 2017. Alcoolul şi tutunul sunt încă pe podiumul cheltuielilor cu 8,2%, locul 3 în ierarhia aceasta - adică 185 de lei pe lună daţi pe vicii.

Din păcate Sănătatea şi Educaţia nici măcar împreună nu ajung la acest procent dat pe vicii. Au crescut uşor şi sumele investite în garderoba, dar şi cele date pe mobilier sau transport. Aceste creşteri nu înseamnă neapărat că românii cumpăra mai mult sau că iau produse şi servicii mai bune pentru că unele creşteri au fost provocate de scumpiri.