Drumul alimentelor "de la furca la furculita", duminica, la "Romania, te iubesc"
Intr-o piata globalizata, drumul de la furca la furculita a devenit atat de lung si de intortocheat, incat cumparatorului de rand ii este astazi greu sa afle cine, unde si mai ales cum a produs carnea, laptele sau legumele. Duminica, la "Romania, te iubesc" descoperim nu doar o tara depasita de pericolele alimentare, ci un continent intreg aflat mereu in alerta.
Indiferent de anotimp, in magazine gasesti tot ce-ti pofteste inima. legume si fructe din belsug, iar lactate tot anul, desi iarna vacile romanesti dau putin lapte. Consumul de carne pe cap de locuitor este in crestere, totusi, zootehnia romaneasca e la pamant.
In 2002, Romania cumpara din strainatate mancare de 1,17 miliarde de dolari. In 2008, importurile au crescut la 6,12 miliarde. Din care 4,9 miliarde de dolari reprezinta cumparaturi "intracomunitare".
La cumparaturi, o familie din Cluj descopera ca lactatele, pe care obisnuia sa le cumpere, nu mai au producator pe eticheta. Raspunsuri gasim duminica, la "Romania, te iubesc", cand va invitam in fabrica de lactate si dezlegam misterul. De ce o smantana slaba e mai solida decat una grasa, cu toate ca pe eticheta nu apar aditivi?
Bazata pe acest principiu - mancare multa si cat mai ieftina - intreaga industrie alimentara se intoarce azi impotriva noastra: diferenta intre fanul din sura si furajul industrial se poate numi aflatoxina cancerigena sau e-coli - o bacterie care in Germania a declansat in 2011 o adevarata epidemie. In schimb, autoritatile romane ne asigura ca ne apara de pericolul din mancare.
Pretul unui test rapid de aflatoxina, duminica, la "Romania, te iubesc", cand va prezentam si portia zilnica de pesticide - autorizate: imazalil, orthofenilfenol, thiabendazol, difenil. Merita si romanii sa fie atentionati in magazine, va spun chiar specialistii.
E suficient? Medicii spun ca nu. Argumentele le veti afla duminica, atunci cand vom vorbi si despre efectele pesticidelor asupra omului, pe care le studiaza lumea medicala internationala.
In vestul Europei e la moda sa fii "localvor", adica sa cumperi mancare produsa in zona ta. In schimb, romanii isi umplu portbagajul pe criteriul pretului. Cat de mari sunt costurile ascunse ale mancarii industriale, ne explica doctorii, duminica, la "Romania, te iubesc".