Pentru fumatori, dar si pentru cei care stau mult in incaperi unde se fumeaza, gustul preparatelor devine mai fad. Iar promotorii localurilor unde fumatul este interzis spun ca afacerile nu sunt in pericol daca patronii impun aceasta regula, lucru dovedit in tarile europene civilizate.

Catalina a fost 10 ani ceea ce s-ar numi un fumator inrait. Cu 5 ani in urma, a renuntat la tigari si spune ca a regasit, treptat, si placerea gustului.

Ca fost fumator stiu sa apreciez ce inseamna un restaurant unde nu se fumeaza. Nici nu mai pot inghiti daca simt fum”, spune Catalina.

Un experiment al Universitatii din Salonic a demonstrat ca dupa cativa ani forma papilelor gustative ale fumatorilor se modifica. Practic, se atrofiaza si se vascularizeaza mai prost, ceea ce inseamna ca si gustul autentic al mancarurilor e mai slab perceput. Acelasi fenomen apare insa si la nefumatorii care mananca des in locuri poluate cu fum.

In decurs de 5 luni am avut doar 4 clienti fumatori care n-au mai vrut sa intre”, spune Alina Abalaru, managerul unui restaurant.

In Romania, sunt peste 5 milioane de fumatori declarati. Asa ca o astfel de propunere nu avea cum sa nu fie contestata.

Fumatorii nu au de ce sa se simta discriminati, e vorba doar de a respecta drepturile si sanatatea nefumatorilor”, explica Ionut Oprea, membru “Romania culinara”.

Experienta altor state in care localurile fara fum sunt majoritare arata ca, in decurs de un deceniu, afacerea restaurantelor si a cafenelelor unde fumatul este strict interzis nu a avut de suferit.

Regula este aceeasi in tot lantul nostru, cafeaua are nevoie de un mediu foarte echilibrat si curat ca sa-si pastreze proprietatile”, spune si Cezara Cartes, specialist in marketing.

In prezent, in Romania exista peste 30 de restaurante unde nu ai voie sa-ti aprinzi tigara.