Cea mai agresiva politica de a-i face pe cetateni sa renunte la fumat: pretul unui pachet de tigari va ajunge 61 euro (270 lei)
Un pachet de tigari va costa 270 de lei pana in anul 2025. Nu in Romania, ci in Noua Zeelanda unde oficialii din Ministerul Sanatatii analizeaza posibilitatea de a mari pretul unui pachet la 100 de dolari neo-zeelandezi, de la 15-20, in incercarea lor de a-i face pe cetateni sa renunte la acest viciu, scrie Daily Mail.
Intr-un raport, citat de presa internationala, apar mai multe scenarii cu preturi care mai de care mai mari, in incercarea autoritatilor de a duce acest plan la bun sfarsit. Multi experti sunt de parere ca taxa este cel mai bun mod de a aborda problema.
Profesorul Richard Edwards, de la Departamentul de Sanatate Publica de la Universitatea din Otago, spune ca "taxa reprezinta cea mai eficienta metoda de a-i incuraja pe fumatoriisa renunte la acest viciu. "Este fabulos ca Guvernul a adoptat un asemenea scop. Este primul executiv din lume care se preocupa sa ia o asemenea masura”, a mai spus acesta. Cel mai probabil un pachet de tigari va ajunge sa coste 60 de dolari pana in 2025.
In documentul respectiv mai sunt prevazute si alte reglementari: tutunul sa fie considerat o substanta toxica, fumatul sa fie interzis in masinile in care se afla si copii, dar si interzicerea vanzarii de tigari in duty-free.
Si in Marea Britanie, cancelarul George Osborne a anuntat Luna trecuta ca un pachet de tigari este prevazut in buget sa ajunga la pretul de 7.36 lire sterline.
Aproape 5 milioane de romani fumeaza frecvent
Cei mai multi sunt barbati 37,4%, iar femei 16,7%, potrivit unui studiu global privind tutunul la adulti (GATS). Rata prevalentei globale a persoanelor care fumeaza curent a fost maxima la grupa de varsta 25-44 ani (36,3%) si minima in randul celor de 65 de ani.
De asemenea, a fost usor mai ridicata in mediul urban - 28,4%, fata de rural - 24,5%. Potrivit studiului, totusi, in randul barbatilor, cea mai scazuta prevalenta a fost inregistrata la persoane cu educatie superioara (36,4 la suta), in timp ce in randul femeilor, ratele prevalentei au fost mai ridicate in randul celor cu educatie medie si superioara (19,6%, respectiv 20%) si cea mai scazuta in randul celor cu educatie primara (14,7%).
Cei mai multi dintre fumatori au inceput sa fumeze zilnic la varsta de 17-19 ani (43,1%).