Romania ignora CE si spune "DA" tigarilor cu arome si ambalaje atractive. Fumatorii, desi ingroasa listele bolnavilor de cancer, aduc bani la buget
Daca nu adoptam directiva europeana antifumat, in forma in care ea ne-a fost propusa, peste 10 ani liceenii de azi vor ingrosa listele bolnavilor de cancer. Asta spun medicii pneumologi din Romania, revoltati ca Ministerul Finantelor s-a declarat impotriva interzicerii ambalajelor atractive pentru tutun, dar si a tigaretelor subtiri, cu arome de mentol si fructe. Pentru ca fumatorii, indiferent de varsta, aduc bani la buget, ministrul Sanatatii spune ca va sustine pozitia Guvernului, desi personal ar dori inasprirea legilor.
Eurobarometrul de anul trecut arata ca 7 din 10 fumatori inraiti sunt dependenti inainte de a deveni majori.
"Ce urmareste industria tutunului? La 45-50 de ani cohorta de fumatori adulti se subtiaza prin decesele premature. Deci aceasta cohorta trebuie reimprospatata", spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, medic pneumolog.
Comisia Europeana si-a propus sa tinteasca copiii si adolescentii. Haideti sa ii intrebam pe copii de ce s-au apucat de fumat. Cum ar trebui sa fie un obiect ca sa devina tentant pentru adolescente? Sic, delicat, placut colorat, frumos mirositor... Ati sesizat asemanarea? 5% dintre tinere spun ca s-au apucat de fumat pentru ca le-a fascinat cum arata pachetul, iar 4% recunosc ca au tras primul fum, pentru ca le placea gustul de mentol.
Acesta e motivul pentru care Uniunea Europeana vrea sa interzica tigarile aromate, ambalajele atractive si variantele light.
"Este chiar o realitate, ei asa cred. Si se apuca sa fumeze. Tot nicotina contine. Este poarta de intrare in fumat, in dependenta de drog", precizeaza dr. Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sanatatii la Comisia Europeana.
Chiar daca schimbi tigarile puternice cu unele "usoare", centrii placerii si ai recompensei din creier vor cere organismului aceeasi cantitate de nicotina. Asa apare asa-zisul fumat compensator - in loc sa mai lasi tigareta in scrumiera, o consumi pana la capat. Inhalezi mai puternic, tragi mai des si, in final, impactul este acelasi. In acest punct, prin aburii de tabac se duce o lupta care pune in joc si taxele pe care fumatul le aduce in buget, dar si sanatatea noastra.
"Stiti ca am pledat pentru masuri antifumat, dar ma supun vointei Guvernului", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Mingea e acum in curtea premierului, care poate decide daca Romania adopta, totusi, interdictiile propuse de CE.