Acest laser deschide noi perspective pentru cercetari in domeniul fizicii, al chimiei, biologiei, energiei, dar si in medicina. Concret, vom putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer. Laserul va actiona direct asupra tumorii si nu va mai distruge si tesuturile din jurul ei, asa cum fac in prezent raxele X.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru cercetare: "Vom realiza experimente in urmatorii 4-5 ani care sa pregateasca noua generatie de experimente cu laserul de 20 PW."

Pilonul de fizica nucleara va ajuta si la depistarea teroristilor. Vamesii vor putea radiografia containerele prin care nu patrund razele X. Iar cercetatorii estimeaza ca in 50 de ani raza va putea neutraliza si deseurile radioactive.

Totodata, pe baza cercetarilor de la Magurele, specialistii vor putea modifica si imbunatati structura materialelor, fie ca discutam de sticla si plastic, fie ca vorbim de metale.

Deja, primele contracte au fost semnate cu Agentia Spatiala Europeana si NASA. Pentru cei de la Agentia Spatiala Europeana, contractul se ridica la 200.000 de euro.

"Ei vor sa trimita sateliti in apropierea planetei Jupiter, acolo e o densitate foarte mare, energii foarte mari, noi creem camnourile respective si ei fac aceste cercetari.
"

Laboratoarele inaugurate la Magurele atrag deja cercetatori din tara si din strainatate. Diana este unul dintre cei mai tineri angajati care lucreaza cu laserul nou: "Am terminat facultatea si am dat examen pt postul acesta, aici lucram, facem experimente".

Pentru intregul proiect, specialistii vorbesc de 13.000 de locuri de munca, disponibile in urmatorii ani.