"Am adoptat astazi unul dintre cele mai mari programe de investitii din Uniunea Europeana. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toti cetatenii Romaniei. Prin sprijinirea intreprinderilor mici, prin promovarea mobilitatii urbane, prin imbunatatirea conectivitatii regionale si prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toti cetatenii, in special pentru cei mai saraci si mai vulnerabili, aceste investitii vor duce la imbunatatirea semnificativa a vietii romanilor. In plus, investitiile in eficienta energetica vor scadea facturile la energie pentru consumatorii casnici si vor proteja mediul. Le doresc romanilor sa profite la maximum de oportunitatile oferite de acest program", a declarat comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, a adaugat ca POR este programul cu cea mai mare contributie la dezvoltarea regionala a Romaniei. 

"Programul prevede alocarile financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 - Asistenta Tehnica) in care vor fi investiti in urmatorii sapte ani cei 8,25 miliarde euro alocati Romaniei pentru dezvoltare regionala. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Marcam, practic, inceputul unei noi etape in dezvoltarea Romaniei", a spus Shhaideh. 

POR 2014-2020 acopera noua dintre cele 11 obiective tematice avute in vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene si va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic. 

"Noul program este o versiune mai buna, mai accesibila pentru beneficiari, pentru ca au fost inglobate recomandarile Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un numar mai mic de documente depuse odata cu cererea de finantare, proiectele aflate in stadiu avansat de pregatire vor primi punctaj suplimentar, iar etapele de evaluare si selectie vor dura mai putin", a mai sustinut ministrul Dezvoltarii Regionale. 

In martie 2014, programul a fost lansat in consultare publica, in august anul trecut a fost trimisa Comisiei Europene versiunea oficiala, iar in mai 2015 a fost lansat in consultare publica ghidul general al solicitantului.