Rechizitele de ieri, inlocuite cu gadgeturile de ultima generatie. Cat ii costa pe parinti inceperea anului scolar
Calimara cu cerneala si stiloul cu penita de aur risca sa devina o frumoasa amintire. La fel si abecedarul. Noile generatii le-au inlocuit cu laptopuri si telefoane inteligente, iar numaratoarea s-a transformat in aplicatii pe tableta, sub forma unor jocuri colorate si atractive. Se bucura de ele, insa, doar copiii ai caror parinti isi permit sa dea cateva mii de lei pentru aceste gadgeturi, pe langa alte cateva sute de lei care se duc pe rechizite.
In vacanta, Tiberiu a avut de invatat un singur lucru: fotbal. Baiatul e constient totusi ca peste nici doua saptamani trebuie sa demonstreze ca se pricepe si la stiinte exacte. Elevul trece in clasa a IV-a si are deja experienta de un an cu gadgeturile.
Chiar daca prefera vacanta, Octavian trece in clasa a III-a, asa ca face ultimele pregatiri pentru scoala. Nu printre standurile de caiete si creioane, ci tot printre gadgeturi cautand metode care fac din matematica o simpla joaca.
"Parintii sunt foarte interesati de achizitia unor astfel de gadgeturi. Invata sa scrie sa citeasca, cat mai multe limbi straine si in acelasi timp se si distreaza", spune reprezentantul unuia dintre cele mai mari magazine online de pe piata locala.
Cele mai cumparate sunt laptopurile, telefoanele inteligente si tabletele, produse care sunt la moda acum. Pentru acestea parintii dau intre 550 de lei si 3.400 de lei.
Chiar daca ravnesc dupa asemenea aparaturi, multi nu-si permit totusi sa le cumpere. De pilda, mama Clarei rasufla usurata dupa ce fata ei a ales un ghiozdan de patru ori mai ieftin fata de cel pe care il ochise initial.
In Romania, un elev are nevoie de cel putin 400 de lei la inceputul anului scolar. Dar in cele mai multe cazuri suma depaseste si 1.000 de lei. In acest pret sunt incluse rechizitele, ghiozdanul si uniforma scolara.