Pentru aceasta femeie din Capitala, mama a doua copii, vestea ca a ramas fara alocatia de sustinere a familiei a cazut ca un trasnet. Recunoaste ca fata ei nu a mai dat pe la scoala si a adunat zeci de absente nemotivate, dar, spune ea, saracia lucie in care traieste a adus-o in acesta situatie.

"Toti ceilalti copiii erau imbracati frumos, numai ea nu si radeau de ea. Suntem saraci, traim cu 400 de lei pe Luna, trebuie sa mai si mancam, sa ne imbracam, sa traim. Am certat-o, dar nu am avut ce sa fac", se scuza femeia.

Probabil nu a fost suficient de convingatoare. Nu de alta, dar acum le va fi si mai greu. Cand vine vorba despre prezenta la cursuri, autoritatile sunt de neclintit. Conform legii, daca elevul acumuleaza 10 absente nemotivate pe parcursul unui semestru, alocatia pentru sustinerea familiei se diminueaza cu 20%. Daca numarul orelor de chiul ajunge la 20, suma se injumatateste, iar daca numarul de absente este mai mare de 20, acest drept se suspenda.

In cazul celor cu mai multi copii, legea este la fel de stricata. Oricat de studios ar fi unul dintre frati, tot vor ramane fara bani daca un altul lipseste. Asta ca sa nu mai vorbim de cazurile in care copiii nu ajung nici macar o data intr-o sala de clasa. O alta femeie, de expemplu, nu intelege de ce de un an de zile i se tot respinge dosarul, chit ca baiatul ei de 10 ani nu a fost dat la scoala.

In acest moment, in cazul a 12.000 de familii a fost luata decizia radicala. Alte 13.000 vor incasa mai putini bani. La mijloc sunt peste 25.000 de copii care au acumulat, doar pe un semestru, peste 500.000 de absente. Cei drept, mai putin cu 15% fata de anul trecut, insa cifrele nu ne fac deloc cinste in conditiile in care tara noastra are cel mai mare numar de analfabeti de pe continent. Reluarea platii se poate face dupa sase luni de zile, bineinteles, daca elevul incepe sa frecventeze cursurile.