Razboiul autoritatilor cu Microsoft. MSI a cerut instantei suspendarea platilor intr-un contract privind licentele folosite in mai multe institutii publice
Ministerul pentru Societatea Informationalã (MSI) a solicitat Curtii de Apel Bucuresti, la 30 decembrie 2014, suspendarea platilor prevazute intr-un contract incheiat in aprilie 2013 privind asigurarea legalitatii licentelor Microsoft utilizate in mai multe institutii publice.
"Urmare a unei analize efectuate la finele anului 2014 de catre o comisie a MSI am hotarat ca avem o serie de argumente intemeiate pentru a cere instantei suspendarea executarii platilor prevazute intr-un contract incheiat in aprilie 2013. Ne-am adresat instantei pentru a ne spune daca aceste argumente sunt sau nu intemeiate, asa cum au rezultat in urma analizei interne", a declarat pentru ministrul Sorin Grindeanu, citat de Mediafax.
La mijlocul lunii decembrie, dupa ce a fost avizat pentru a prelua conducerea MSI, Grindeanu a declarat ca amanarea platii celei de-a doua transe de 50 milioane de lei pentru licentele Microsoft, care trebuia achitata in octombrie, va genera penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere de la 1 ianuarie 2015.
"Conform contractului, plata sumei trebuia efectuata in cursul lunii octombrie. In prezent, Corpul de control al ministerului verifica clauzele contractului. Speram sa avem un raport in cel mai scurt timp pentru ca vom fi obligati, conform contractului, sa achitam penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere", a afirmat Grindeanu la 15 decembrie 2014.
La finele anului 2014, MSI a solicitat Curtii de Apel Bucuresti, in calitate de reclamant, suspendarea executarii unui act ancheiat la 3 aprilie 2013. In Dosarul 7738/2/2014, paratii sunt D-CON.NET.AG si Unicredit Tiriac Bank.
De asemenea, intr-un alt dosar inregistrat la Tribunalul Bucuresti, MSI a solicitat o actiune in constatare. Paratii sunt in Dosarul 45482/3/2014 sunt D-CON.NET.AG (actualmente Sznotech Global Services Swityerland AG) si Unicredit Tiriac Bank.
In iulie 2013, Ministerul pentru Societatea Informationala a transferat catre UniCredit Tiriac suma de 25 milioane de lei (5,63 milioane de euro) pentru utilizarea a 186.087 licente Microsoft de catre Ministerul Educatiei, in baza unui contract cesionat catre banca de D-Con.Net AG.
Plata a reprezentat ultima transa (a treia) dintr-un contract incheiat in august 2011 si valabil pana la 31 decembrie 2012, prin care MSI s-a obligat sa achite D-Con.Net AG, in trei transe, suma de 13,9 milioane de euro pentru inchirierea dreptului de utilizare a unui numar de 186.087 de licente Microsoft pentru Ministerul Educatiei.
In urma unei licitatii din iulie 2009, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (actualul MSI) s-a obligat sa plateasca, pana in 2012, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusa) pentru dreptul de utilizare a unui numar de 163.427 licente Microsoft de catre circa 30 de institutii publice, printre acestea numarandu-se mai multe ministere.
Furnizorul dreptului de utilizare a licentelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a inscris la licitatia organizata de minister. Contractul incheiat intre D-Con.Net AG si MSI a fost cesionat catre UniCredit Tiriac Bank in septembrie 2009.
In total, pentru utilizarea licentelor Microsoft in perioada 2009-2012, suma pe care MSI a platit-o se ridica la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro si 13,9 milioane de euro. Pentru asigurarea legalitatii utilizarii licentelor Microsoft utilizate in institutiile publice in intervalul 2013-2015, partile au incheiat un alt contract in valoarea totala de 33,25 milioane de euro.
In luna septembrie a acestui an, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa ceara Senatului si Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme si Serban Mihailescu. De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmaririi penale a lui Dan Nica.
Pentru alti cinci fosti ministri vizati in acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau, s-au formulat solicitari similare catre presedintele Traian Basescu.
Mai multe despre:
#Microsoft#licente
Pe acelasi subiect: