Rata somajului a ajuns la 7,6%. Vezi pe ce segment de populatie a crescut
La sfarsitul trimestrului I din 2011, rata somajului s-a situat la 7,6%. Din cele peste 9,8 milioane de persoane care reprezinta populatia activa a Romaniei, putin peste 9 milioane de romani aveau un loc de munca, restul de 741.000 fiind someri, potrivit datelor INS.
In ceea ce priveste rata somajului BIM, aceasta a crescut fata de trimestrul anterior de la 7,3% la 7,6%. Insa, comparativ cu primul trimestru al anului anterior, s-a inregistrat o scadere de la 8,1% la 7,6%.
Rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat (23,6%) in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
Somerii în sens BIM sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani, care indeplinesc simultan trei conditii, si anume: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si au cautat un loc de munca in ultima luna.
Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului BIM a fost de 1,4 puncte procentuale (8,2% pentru barbati fata de 6,8% pentru femei), iar pe medii rezidentiale, de 2,9 puncte procentuale (8,8% pentru mediul urban, fata de 5,9% pentru mediul rural).
In ceea ce priveste numarul persoanelor inactive, acesta a fost de 1361‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1697‰), precum si pentru cele din mediul rural (1432‰).
Populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.
Populatia ocupata cuprinde toate persoanele de 15 ani si peste care au desfasurat o activitate economica producatoare de bunuri sau servicii de cel putin o ora in perioada de referinta (o saptamana), in scopul obtinerii unor venituri sub forma de salarii, plata in natura sau alte beneficii.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: