Rata anuală a inflaţiei a urcat în iulie la 1,4%, nivel maxim al ultimilor doi ani şi nouă luni. Cel mai mult s-a scumpit energia electrică, alimentele s-au ieftinit
Retail, piata, inflatie
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iulie la 1,4%, cel mai înalt nivel din octombrie 2014, în condiţiile în care energia electrică s-a scumpit 6,8, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna iunie, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,85%.
Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în iulie, în medie, cu 0,32% comparativ cu luna iunie.
Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,39%, în medie, faţă de luna iunie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,93%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,14%.
Comparativ cu iulie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a şaptea lună a acestui an cu 2,4%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,7%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 0,8%.
De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.
Faţă de luna iunie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a şaptea lună a acestui an, la energia electrică (6,8%) şi unt (1,2%).
La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iulie la cartofi (-9,3%), citrice (-2,7%) şi alte legume (-2%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.
Alimentele au o pondere de 34,65% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile - 19,9%.
La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.
În urmă cu trei zile, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an, de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018, şi a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019.
”Presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul preţurilor de producţie, odată cu disiparea influenţei dezinflaţioniste a mediului extern. Avem costuri salariale care se duc în sus. Avem o majorare a preţurilor de producţie”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Majorările de preţ din sectorul energiei inversează traiectoria descendentă a dinamicii anuale a preţurilor administrate, potrivit guvernatorului. Totodată, mişcarea cursului de schimb leu-euro a fost decorelată de evoluţiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice şi sociale din acest an. În plus, viteza de creştere a consumului populaţiei este similară perioadei precriză, încrederea consumatorilor fiind mare, a apreciat guvernatorul.
Pe acelasi subiect: