Bunici cu plata. Batranii care au grija de nepoti, dupa intoarcerea parintilor la serviciu, ar putea primi o indemnizatie
Scenele reale cu bone agresive ori lipsa banilor ii fac pe multi dintre parintii care vor sa se intoarca mai devreme la serviciu sa-si lase copiii in grija buncilor. Pe masa senatorilor se afla de cateva luni bune un proiect care prevede acordarea unei indemnizatii speciale pentru varstnici, egala cu salariul minim net pe economie.
Reprezentantii Ministerului Muncii spun ca documentul nu este fezabil si ca cei in grija carora ramane copilul trebuie sa dovedeasca ca au si o pregatire in acest sens.
Doamna Angela este bunica a trei nepoti. De toti a avut grija inca de cand aveau cateva luni. Recunoaste mahnita insa, ca din pensia de 700 de lei, nu reuseste sa le faca toate poftele, asa ca orice ban in plus este binevenit.
"Eu de nepotica si de nepotelul meu am grija ca ochii din cap ca va dati seama ca sunt ca si copiii mei. Cand iesi cu ei in parc trebuie sa ii dai intr-o masinuta, pofteste la ceva", explica bunica.
Exista parinti care trebuie sa se intoarca la serviciu inainte ca cel mic sa implineasca doi ani, dar n-au incredere sa-l lase pe mana unui strain. Asa ca apeleaza la bunicii copilului.
La inceputul anului, in Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizatii speciale bunicilor care au grija de nepot. Daca va fi aprobat, acestia ar putea primi 600 de lei pe luna, atat cat este salariul minim net pe economie.
Fireste, parintele care se intoarce la munca ar pierde indemnizatia de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Proiectul ar aduce insa mai multi bani familiilor care au copii de crescut.
"Ii incurajam sa se intoarca mai repede la munca, sa nu-si piarda slujba", spune Lia Ardelean, unul dintre initiatorii proiectului.
Alte tari au luat deja o astfel de masura. In Bulgaria, de exemplu, inca din 2009, bunicii care-si ingrijesc nepotii pana la varsta de 3 ani primesc de la stat 123 de euro pe luna. Iar in Ungaria, indemnizatia este de 107 euro.
"Nu cred ca se poate aloca o alta indemnizatie cu dedicatie neaparat pentru bunici, pentru ca o persoana care ingrijeste un copil tb sa corespunda anumitor standarde: sa fie in deplinatatea capacitatilor mintale, fizice, sa poata sa supravegheze un copil, sa aiba o pregatire", a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
Potrivit initiatorilor proiectului, daca toate cele 22.000 de familii care primesc bani de la stat pentru ca se intorc mai devreme la serviciu i-ar lasa pe cei mici in grija bunicilor, atunci efortul bugetar ar fi de aproximativ 195 de milioane de lei. In Romania, 170.000 de familii au unul sau mai multi copii sub doi ani.