“Marele merit al MNEMONICS, proiectul ce reprezintă România anul acesta la evenimentul de la Veneția, este radiografia caldă, umană pe care o face spațiului public liber din orașele românești, de-a lungul ultimelor decenii. O radiografie cu care publicul empatizează rapid și care declanșează amintiri puternice din copilărie pentru generații întregi de vizitatori. A fost o surpriză și pentru noi, echipa României, să aflăm că jocurile copilăriei sunt universale, iar asta a crescut în mod cert gradul de empatie și conexiune al publicului la expoziție”, a declarat Attila Kim, comisarul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția.

Pornind de la tema FREESPACE, MNEMONICS face o analiză a evoluției statutului spațiului public în contextul istoriei arhitecturii și urbanismului din perioada 1950-2000: dezvoltarea programatică a orașelor, densificarea sistematică progresivă a țesutului urban în majoritatea orașelor țării în perioada 1950-1980 și transformarea urbană prea puțin controlată dintre 1990 și 2000.

Pentru analiză și ilustrare, proiectul folosește instrumente, criterii și filtre de înțelegere a lumii desprinse din amintirile din copilărie, din jocurile copilăriei din fața blocului cunoscute de mulți dintre noi.

“Pavilionul României își întoarce atenția asupra copiilor, ambasadori ai arhitecturii și urbanismului, pentru că au o viziune liberă și pun spațiul într-o lumină și un unghi cu totul diferite decât adulții. Spațiul liber este definit de ei prin joc și joacă, prin… frumos pur și simplu. Cred că proiectul MNEMONICS ne pune pe noi toți, adulții, în poziția de a învăța să vedem spațiul nostru comun într-o manieră optimistă - să nu îl vedem ca pe o proprietate ci mai degrabă să vedem cum putem folosi împreună spațiul public într-un mod optimist, ludic”, declara la deschiderea expoziției Attila Kim.

Bienala de la Veneția este deschisă până pe 25 noiembrie, dată după care echipa de proiect își propune aducerea expoziției în țară.

Cu o istorie de peste 120 de ani, La Biennale di Venezia reprezintă o prestigioasă instituție și mișcare internațională, care invită anual zeci de țări la o discuție prin intermediul proiectelor de artă și arhitectură. Anual, Bienala transformă orașul într-o expoziție ce primește sute de mii de vizitatori pe toată durata ei. România participă, de aproape 100 de ani la Bienala de Artă și, fără întrerupere, începând din 1991, la Bienala de Arhitectură.

Participarea României la Bienala de la Veneția este organizată și co-finanțată de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român, cu sprinjinul UAR.