Procurorul general al Romaniei: Sunt imperios necesare legi care sa permita prevenirea actelor de terorism si actiuni ferme. In prezent, nu avem motive sa ne ingrijoram
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu. Foto: Mediafax
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi ca sunt imperios necesare legi eficiente, care sa permita prevenirea actelor de terorism, iar in acest sens trebuie sa existe instrumente care sa dea posibilitatea anchetatorilor sa anticipeze actiunile teroristilor si sa actioneze ferm, scrie Mediafax.
Tiberiu Nitu a spus, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, in contextul atacului din Paris, comis impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo, ca legile privind cartele preplatite si retentia datelor ar putea constitui, daca le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism.
Intrebat daca se impune o noua lege, pe modelul legii privind retinerea datelor generale, cunoscuta drept Legea "Big Brother", dar care a fost contestata si declarata neconstitutionala, procurorul general al Romaniei a spus ca nu vrea sa faca aprecieri sau comparatii cu alte legi, dar considera ca se impune adoptarea unor acte normative eficiente, care sa poata constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism.
"Este foarte important sa le putem preveni. Ati mentinat ce se intampla la Paris, uitati-va ce inseamna sa incerci sa combati. Este groaznic ceea ce se intampla. Important este sa putem preveni si, ca sa putem preveni, avem nevoie de instrumente potrivite. Astfel de acte normative, care sa ne poata permite sa anticipam, sa cunoastem ce fac astfel de oameni, sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare", a adaugat Tiberiu Nitu.
Procurorul general al Romaniei a mai spus ca, pentru a actiona ferm impotriva teroristilor si pentru a putea preveni actele de terorism, nicio masura nu este disproportionata.
"Noi am luate toate masurile, ne-am implicat, alaturi de alte institutii, pentru a adopta astfel de legi. Va rog sa observati ca, pentru a actiona ferm impotriva teroristilor si pentru a putea preveni actele de terorism, nicio masura nu poate parea ca fiind disproportionata", a precizat Nitu.
Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina, timp de sase luni, anumite date ale abonatilor, care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. Curtea Constitutionala a decis, in 8 iulie 2014, ca Legea "Big Brother" este neconstitutionala.
Nu avem motive sa ne ingrijoram, fenomenul a fost prevenit eficient
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a spus joi ca, in momentul de fata, nu exista motive de ingrijorare, raportat la atentatul din Paris, precizand ca la Parchetul instantei supreme nu exista dosare care privesc fapte de terorism, ceea ce inseamna ca fenomenul a fost prevenit eficient.
"Este foarte bine ca nu avem dosare. Am avut dosare, stiu ca au fost vreo doua, dar nu de gravitatea sau de amploarea a ceea ce s-a intamplat la Paris. Important este sa nu avem dosare, pentru ca a avea dosare inseamna sa combati, iar a nu avea dosare inseamna ca ai o prevenire eficienta si foarte buna. Nu avem motive sa ne ingrijoram", a spus Tiberiu Nitu.
Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a adaugat ca serviciile specializate in prevenirea, depistarea si anticiparea actelor de terorism isi fac treaba foarte bine, reafirmand ca in Romania nu sunt motive de ingrijorare.
"Va asiguram ca noi, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie, dar in special serviciile specializate in prevenirea, depistarea si anticiparea acestor fapte isi fac foarte bine treaba si noi sustinem activitatea acestor institutii', a mai spus Tiberiu Nitu.
Administratia Prezidentiala a anuntat, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis a fost informat, prin Departamentul Securitatii Nationale, de structurile de specialitate, despre situatia determinata de atentatul din Franta, SRI precizand ca nu exista motive pentru modificarea gradului de alerta.
Douasprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).
Doi frati de nationalitate franceza nascuti la Paris, Said Kouachi, in varsta de 34 de ani, si Chérif Kouachi, in varsta de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, au fost identificati drept presupusii autori ai atacului si sunt cautati de politie.
Pe acelasi subiect: