Rudel Obreja este acuzat de procurorii anticoruptie ca, prin firma sa -  Europlus Computers - ar fi primit 2 milioane de euro de la Ministerul Turismului, pentru realizarea "Galei Bute". Pe vremea aceea, institutia era condusa de Elena Udrea, care, spun procurorii, nu putea sa semneze un contract direct cu o firma privata, fara licitatie.
 
Procurorii DNA, au facut luni 18 perchezitii, in Bucuresti si patru judete, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in acest dosar. La audieri, au fost adusi fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, si un fost consilier al Elenei Udrea din perioada in care aceasta era ministru al Turismului.

Elena Udrea este acuzata in dosarul Gala Bute ca a mintit in documente, a abuzat de functia pe care o avea, de ministrul turismului si dezvoltarii regionale ca sa plateasca realizarea galei de box si sa castige capital politic. Procurorii cer ridicarea imunitatii pentru ea ca sa o puna sub acuzare.

Elena Udrea: "Daca e o vina ca am vrut ca ministerul pe care l-am condus sa-si faca promovare cu cel mai mare campion pe care Romania il avea la acea vreme, atunci mi-o asum."

Anchetatorii privesc diferit actiunile fostului ministru. Ei acuza ca Elena Udrea a fortat sustinerea financiara a Galei Bute, cu toate ca ceea ce facea era ilegal. Ministerul Turismului nu putea sa semneze un contract direct, fara licitatie, cu o firma privata. Trebuia sa verifice daca Europlus Computers, firma lui Rudel Obreja, are cu ce sa promoveze imaginea Romaniei in cadrul galei Bute si nu a facut-o, dar si ca are exclusivitate.

Rudel Obreja: "Nu, absolut deloc nu trebuia licitatie organizata de minister pentru ca era o singura societate in lumea asta care avea exclusivitate pentru tot ce insemna gala Bute".

Insa procurorii spun ca exclusivitatea lui Rudel Obreja era la organizarea galei, nu la promovarea ei. Adica ministerul trebuia sa faca o licitatie si sa aleaga o firma care oferea cel mai bun pret. Asa, ministerul a primit o nota de plata de 3 milioane de euro. Pana la urma, spun procurorii, s-au platit 2 milioane.

Elena Udrea:"MTRT nu a facut decat sa cumpere publicitate in cadrul galei"

Pulbicitatea in valoare de 2 milioane de euro este considerata de procurori o incalcare a legii.

Nu au fost singurele sume de bani incasate de Rudel Obreja. El a mai primit aproape doua milioane de lei, adica 500.000 de euro de la 10 companii de stat, printre care Nuclearelectrica, Hidroelectrica, IAR Ghimbav sau Complexul energetic Turceni. Este o alta incalcare a legii, spun anchetatorii, pentru ca firmele de stat nu au voie sa sponsorizeze firme private.

Toate cele 10 companii au actionat la ordinul ministrului economiei la acea vreme, Ion Ariton. Si pentru el procurorii cer ridicarea imunitatii pentru a-l pune sub acuzare.

Anchetatorii spun ca Ion Ariton ca s-a folosit de influenta pe care o avea, si anume de faptul ca era cel care numea sefii companiilor, ca sa-i determine pe acestia sa faca sponsorizarea.

Procurorii mai spun ca si un alt om de afaceri, Adrian Gardean, este implicat in sponsorizarea galei Bute. Acesta ar fi platit 6 milioane de lei firmei Europlus Computers. 

In schimb, sustin anchetatorii, firma lui a primit abuziv un contract de 12 milioane de lei pentru electrificarea statiunii Straja, un contract care ar fi fost supraevaluat. Cel care i-a dat contractul ar fi primaria Lupeni.

Banii incasati de la firma lui Gardean de catre Europlus Computers au ajuns la firme fantoma.

Din acest punct, procurorii nu au stabilit unde au ajuns banii scosi prin firma fantoma adica peste 2 milioane de lei.

"Mi-a fost frica sa fac denuntul inainte!" si "Ma simt in siguranta acum, stiind ca voi fi supravegheata, de politie", a declarat luni, Elena Udrea, dupa ce a aflat ca procurorii au facut noi perchezitii in cazul Galei Bute. Fosta candidata la Presedintie sustine ca acest dosar, in care se cere ridicarea imunitatii sale, pentru a fi urmarita penal, ar fi fost inventat de actualul sef al SRI, generalul Florian Coldea, care incearca sa o compromita.