Prețuri piperate la târgurile de Crăciun cu produse specifice. De ce profită comercianții
Pofteşti? Plăteşti! Este din păcate regula de bază în aceste zile, când dacă nu te pricepi să îţi faci singur cârnaţi sau caltaboşi, dai în târgurile de profil mult mai mulți bani decât ar fi cazul.
Clienţii sunt conştienţi de situaţie, dar acceptă, pe motiv că o dată în an e Crăciunul.
La rândul lor, comercianţii invoca taxele mari, percepute de primărie, şi materia primă, din ce în ce mai scumpă.
Comerciant: „Avem tradiţionalele sărmăluţe cu cârnăciori afumaţi de casă, avem aici costiţe, cârnăciori de casă, avem ceafă, avem piept de pui, frigărui, ciupercuţe. Avem murături de casă aici foarte bune.”
Kilogramul de cârnaţi costă 55 de lei, jumările şi ceafa afumată 60 de lei, sunculita 50 iar pentru un kilogram de tobă, lebăr sau de caltaboşi o să daţi în jur de 40. Aceleaşi produse sunt cu 10 sau chiar 20 la sută mai ieftine în supermarketuri.
Cele mai multe produse se vând la sută de grame. Aşa că, până nu îţi este cântărită farfuria, nu ştii cât de scumpă va fi masa în oraş. În medie, o persoană plăteşte în jur de 100 lei pentru o porţie de carne cu garnitură, murături şi, poate, un pahar de vin fiert.
Tot la suta de grame se vinde şi în târgul de Crăciun de la Arad. 5 lei sută de grame de varză călită, 7 lei pentru aceeaşi cantitate de urechi de porc şi tot atât pentru un cârnat prăjit.
Busu Ionela, comerciant: „Prețurile sunt normale ca la orice târg, nu au crescut cu toate că la noi toate costurile au crescut, toate s-au scumpit, materia primă.”
Pe de altă parte, comercianţii spun că sunt nevoiţi să îşi recupereze şi taxele pe care le plătesc la primărie pentru a putea vinde la un astfel de târg.
Mai multe despre:
#Targ de Craciun#produse traditionale
Pe acelasi subiect: