"Va depinde de categoria în care se află aceste persoane, un instrument e folosit pentru persoanele de peste 50 de ani, un alt instrument pentru absolvenţi şi un alt instrument pentru populaţia de vârstă adultă care e în căutarea unui loc de muncă. Vom încerca să creăm stimulente pentru companii ca să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă", a spus Orban.

El a menţionat că Executivul estimează o creştere a numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă cu 650.000 - 750.000, faţă de cele care primeau ajutor de şomaj.

"Sunt aproximativ 300.000 de contracte de muncă încheiate. La asta putem adăuga un număr de 250.000 - 350.000 de români care au revenit din ţările în care lucrau şi care şi ei se află în căutarea unui loc de muncă. Deci, estimăm o creştere a numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă la 650.000 - 750.000 de cetăţeni, în plus faţă de cei care se aflau în plata ajutorului de şomaj, ca atare va fi nevoie de o politică activă de ocupare a forţei de muncă", a afirmat Orban.

Și președintele ANOFM, Victor Picu, a precizat că lucrează la un set de măsuri va fi dedicat companiilor care îi vor angaja pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă.

"Pentru cei care şi-au pierdut locurile de muncă vom avea măsuri active pentru angajatorii care vor angaja o parte din aceste persoane, deci vor fi pe categorii - tineri, persoane mai în vârstă, adică gândim un pachet mai mare de măsuri, nu un pachet simplist, doar cu o indemnizaţie pentru anumiţi angajatori. Va fi un pachet mai larg de măsuri", a adăugat Victor Picu.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 337.593 de contracte de muncă figurau luni ca fiind încheiate de la instituirea stării de urgenţă, în 16 martie.