ANOFM: Niciunul din cei 900.000 de angajați în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă. Ce procent plătește statul din salariile celor care se întorc la muncă
Somaj, angajati, someri, COVID-19
Niciuna dintre cele 900.000 de persoane aflate în prezent în şomaj tehnic n-ar trebui să-şi piardă locul de muncă după încheierea măsurii de acoperire de către Guvern a indemnizaţiei de şomaj tehnic, a declarat preşedintele ANOFM, Victor Picu.
Acesta a apreciat că nu există pericolul ca un număr mare din contractele angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic să fie desfiinţate de angajatori după încheierea măsurii de acoperire a şomajului tehnic de către stat.
"Această cifră de 900.000 (de persoane trecute în şomaj tehnic de la începutul stării de urgenţă, n.r.) este o cifră actuală astăzi. În martie au fost undeva la 530.000 în şomaj tehnic, în aprilie au sărit de un milion şi ceva de persoane, şi probabil că acum sunt 900.000, ceea ce ne arată că vreo 100.000 s-au întors în câmpul muncii, adică au contractele active. Din aceste 900.000 de persoane, noi sperăm ca niciuna să nu se alăture celorlalte persoane care şi-au pierdut locurile de muncă, pentru că în acest sens vor veni măsurile active ale Guvernului, ca după ieşirea din şomajul tehnic, angajatorii acestor persoane care au fost în şomaj tehnic să primească un ajutor de la stat pentru fiecare salariat în parte. Deci în mod normal ar trebui să nu-şi piardă locurile de muncă", a afirmat Victor Picu, potrivit Agerpres.
Preşedintele ANOFM a apreciat că este posibil ca facilităţile de protejare a locurilor de muncă care sunt în prezent în pregătire de Guvern să fie oferite pe tot parcursul anului.
"Măsurile, în momentul în care le veţi vedea reglementate, veţi vedea că sunt pe o perioadă mai lungă de timp, şi pe diferite moduri de a primi indemnizaţiile, deci undeva pe o perioadă - nu ştiu - să spun până la sfârşitul anului, deci în mod normal aceste persoane care au avut contractele de muncă suspendate nu ar trebui să-şi piardă locurile de muncă. Deci nu cred că vor fi foarte multe persoane care îşi vor pierde locurile de muncă", a precizat Victor Picu.
Orban: Vom acorda o sumă către persoanele care au fost în şomaj tehnic şi revin la locul de muncă
Anterior, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va acorda o sumă pentru persoanele care au fost în şomaj tehnic şi care revin în activitate în companiile în care au lucrat, ca măsură activă de ocupare a forţei de muncă.
"În ceea ce priveşte măsurile active de ocupare a forţei de muncă, cu siguranţă, vom apela la un instrument pentru persoanele care au fost în şomaj tehnic şi care revin în activitate în companiile în care au lucrat. Vom acorda, practic, plata unei sume, încă nu am stabilit cuantumul, depinde de resursele de care dispunem, de 35 şi 45%, ca o măsură activă pentru reluarea activităţii de către angajaţii care au fost în şomaj tehnic", a anunţat Orban, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit.
El a adăugat că perioada de acordare a şomajului tehnic va fi prelungită până la 1 iunie.
"După data de 1 iunie vom menţine şomajul tehnic numai către angajaţii companiilor din domenii în care se menţin restricţiile. De exemplu, în domeniul spectacolelor, evenimentelor culturale, restaurantelor, adică, unde se vor menţine restricţii în ceea ce priveşte derularea activităţii", a completat premierul.
Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 908.346 de contracte de muncă figurau luni ca fiind suspendate de la data intrării în vigoare a stării de urgenţă - 16 martie. Angajaţii cu contracte de muncă suspendate se califică la acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic acoperit de Guvern.
Pe acelasi subiect: