Iti cauti un job pe internet? Vezi AICI ce sanse mai ai sa te angajezi!
Pe o piata a muncii in continua contractie inca de anul trecut, gasirea unui job a devenit o proba dificil de trecut. Fie ca sunt proaspat absolventi de facultate, fie ca si-au pierdut jobul odata cu venirea crizei, numarul celor care isi cauta activ un loc de munca prin intermediul site-urilor de recrutare a crescut cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit reprezentantilor site-urilor de recrutare, cei aproximativ 1,5 milioane de romani care cauta activ un loc de munca provin din toate categoriile profesionale, de la soferi si lucratori in contructii si pana la consultanti si directori generali.
De cealalta parte, cele mai multe locuri de munca vacante care sunt acum disponibile pe site-urile de recrutare sunt in vanzari si comert, servicii, IT, markerting si cercetare, turism si lucratori in hoteluri.
Potrivit reprezentantilor site-ului de recrutare eJobs, cei mai ferventi cautatori de job online sunt bucurestenii, aproximativ o treime din numarul celor care aplica pentru un job pe internet fiind din Capitala. Bucurestiul este urmat de orasele mari, respective Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta.
“Sunt job-uri pentru care companiile primesc peste 2.500 de CV-uri, ceea ce inseamna cu aproximativ 80%-90% mai multe aplicatii pentru un singur job, fata de perioada dinaintea crizei. Angajatorii ce au recrutat personal in 2009 au avut posibilitatea sa isi aleaga candidatul potrivit dintr-un numar mult mai mare de CV-uri depuse si ca atare si-au permis sa solicite experienta relevanta si eventual sa ofere acelasi salariu ca in anii trecuti, fara alte pachete de beneficii” a explicat, pentru incont.ro, Laura Chilom, consultant resurse umane la eJobs.
Potrivit acesteia, mai mult de jumtate dintre cei care isi cauta un loc de munca pe internet au varsta cuprinsa intre 26 si 40 de ani si aproape 30% se incadreaza intre 21 si 25 de ani. In functie de nivelul la care au ajuns in cariera, un sfert au experienta de peste trei ani, 22% sunt in primii trei ani de experienta, iar 21% sunt studenti. Peste 10% dintre solicitanti nu au o calificare, iar 6% au ocupat inainte o functie de manager.
Spre deosebire de alti ani, in 2009 si 2010, candidatii sunt mai interesati de stabilitatea si siguranta locului de munca, decat sa obtina un salariu cat mai mare. De altfel, potrivit specialistilor in resurse umane, salariile de incadare au scazut cu 25%-30% fata de anii anteriori.
Pe acelasi subiect: