Cresterea economica, revizuita in scadere. INS: PIB-ul a crescut cu 0,7%, in primul trimestru
INS a revizuit estimarea privind cresterea economica din primul semestru, de la 0,8% in varianta initiala la 0,7%, astfel ca Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumatatea anului la 247,727 miliarde lei, sustinut de cresterile din constructii si activitati profesionale si de servicii.
"Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (+2,3%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1,5%), si informatii si comunicatii (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
In trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 138,259 miliarde lei preturi curente, urcand si comparativ cu primele trei luni ale anului, dupa doua trimestre consecutive de scadere.
Ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (3,7%), urmata de constructii (3,6%). Cresteri usoare s-au mai raportat in activitatile de informatii si comunicatii (1,5%), tranzactii imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (0,3%).
Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (2,1%), agricultura, silvicultura si pescuit (1,6%), activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (1,6%) si intermedieri financiare si asigurari (0,9%).
Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 5,7%, noteaza INS.
Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii ( cu 0,2%) si scaderii volumului exporturilor (cu 0,5%).
Ca serie ajustata sezonier PIB estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,5% fata de trimestrul I 2012.
La jumatatea lunii august INS a anuntat ca Produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, dupa doua trimestre consecutive de scadere, astfel ca in primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2011. INS a confirmat la inceputul lunii septembrie estimarile "semnal" din august.
Economia este in recesiune tehnica intrucat ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scaderea din primul trimestru a fost limitata de evolutiile pozitive din agricultura si informatii si comunicatii.
Iesirea din recesiune presupune doua trimestre consecutive de crestere, respectiv ca PIB sa urce si in intervalul iulie-septembrie.
Pe acelasi subiect: