Studiul "Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study", realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation - University of Washington, arata ca peste 42.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat (cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, dar si alte boli - diabet zaharat, boli endocrine, TBC) si ca, in acest context, cei mai multi romani sustin cresterea taxei pe viciu, ca fiind cea mai eficienta metoda de a determina scaderea numarului de fumatori si a incidentei bolilor asociate fumatului. 

Mai mult de 60% dintre romanii cu varsta peste 15 ani sustin cresterea taxei pe viciu. 

Petitia este deschisa pentru semnare timp de o luna, intre 31 mai si 30 iunie 2014, pe www.petitieonline.com (http://www.petitieonline.com/vrem_s_ne_lsm_de_fumat_ajutai-ne).

In 2013, aproape 10.000 de romani au sunat la numarul gratuit 0800.878.673 (STOPFUMAT), pus la dispozitie in cadrul Programului National Stop Fumat, numarul celor interesati sa se lase de fumat fiind dublu fata de 2012, atunci cand doar 4.327 de romani au apelat linia telefonica pentru a afla informatii despre cum se pot trata. 

In Romania, sunt aproape cinci milioane de fumatori. Cei mai multi dintre ei au intre 25 si 44 de ani, locuiesc la oras si sunt barbati. Cel mai putin fumeaza persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc in mediul rural, barbatii cu studii superioare si femeile cu educatie primara.

Initiatorii petitiei arata ca cea mai alarmanta cifra legata de incidenta fumatului se inregistreaza in randul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumand zilnic. 

Cei mai multi fumatori (43,1%) au inceput sa fumeze la o varsta intre 17 si 19 ani, iar 18,1%, dupa varsta de 20 de ani. Majoritatea celor care au inceput sa fumeze inainte de 15 ani sunt din mediul rural.