Cat va fi pensia peste 25 de ani. Sistemul public ar putea intra in colaps din 2040. "Inversarea piramidei populatiei are implicatii teribile"
Peste 25 de ani, pensia va fi doar un sfert din salariul mediu pe economie, adica la jumatate fata de cat este acum. Semnalul de alarma vine de la specialistii Academiei Romane, care prezinta o prognoza sumbra: sistemul public ar putea intra in colaps, din 2040, cand populatia in varsta va fi dubla fata de cea care lucreaza. Asta daca autoritatile nu vor lua masuri de incurajare a natalitatii, nu vor crea minimum 650.000 de noi locuri de munca si nu vor asigura o educatie mai buna copiilor.
In aceasta piramida a populatiei se vede cum numarul pensionarilor, dar si speranta lor de viata vor creste. In urmatorii 20-25 de ani fiecare angajat va trebui sa intretina cate doi pensionari.
Vasile Ghetau, Centrul de cercetari demografice al Academiei Romane: "Este o inversare formidabila, fantastica, cu implicatii teribile "
Romania a pierdut in ultimii 25 de ani 3,2 milioane de locuitori, iar daca politicile demografice nu se schimba va mai pierde inca pe atatia in urmatorii 25 de ani. Nenorocirea e ca tot pana atunci pensia medie va scadea si ea la jumatate.
Chiar daca platim din salariu cele mai mari contributii la somaj si pensii din Europa, Romania nu este in stare sa colecteze decat putin peste jumatate din acesti bani. Sistemul de pensii de la noi are deja un deficit enorm in fiecare an, 11,7 mld lei, adica autoritatile imprumuta de la investitii, educatie si alte domenii peste 11 miliarde de lei ca sa poata plati pensiile. Diferenta s-a marit de peste 10 ori din 2008 pana astazi, mai ales in anii in care am avut alegeri, reclama specialistii.
Suzana Dobre, specialist in pensii Expert Forum: "Sa se imbunatateasca colectarea si recuperarea arieratelor si sa se incerce evitarea unor schimbari pripite, populiste ale legislatiei actuale".
Sefa Casei de pensii a anuntat chiar o reducere a contributiilor de asigurari sociale pentru angajati - dupa ce anul trecut a fost redusa cu 5% contributia pentru angajatori.
Ileana Ciutan, presedinte Casa Nationala de Pensii: "Pe un fond de crestere economica vom avea posibilitatea ca prin reducerea cotei de contributii la asigurari sociale sa reducem deficitul si sa asiguram bineinteles sustenabilitatea sistemului".
Scenariile academice arata ca populatia va disparea cu o viteza de 130.000 de persoane pe an in 2040, fata de 66.000 in prezent.