Surse judiciare au declarat marti, pentru Mediafax, ca procurorii au emis cinci ordonante de retinere, dupa ce au audiat 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.
Potrivit surselor citate, anchetatorii i-au retinut pe Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, Adrian Victor Prodan si avocatul Nicolae Mergeani - membri in Consiliului Reprezentantilor Acționarilor SIF Muntenia si Stere Gardan.
Avocatul Nicolae Mergeani este cercetat pentru spalare de bani in dosarul lui Viorel Hrebenciuc.
Cele cinci persoane retinute urmeaza sa fie duse la instanta cu propunere de arestare preventiva.
Dragos Bilteanu a fost audiat de procurorii DIICOT, alaturi de alte 13 persoane puse sub acuzare pentru manipularea pietei de capital. Ca sef al Societatii de investitii financiare Banat Crisana, este suspectat ca ar fi comis fraude financiare cu un prejudiciu de 13 milioane de euro.
La audieri a fost adus si tatal lui Dragos Bilteanu, care a suferit un puseu de tensiune.
Dupa ce a primit ingrijiri medicale, barbatul a ramas in birourile anchetatorilor. Alte 20 de persoane au fost audiate ca martori. In acelasi timp, si la Arad aveau loc perchezitii.
Procurorii DIICOT sustin ca Dragos Bilteanu ar fi cumparat prin intermediul unor off shore-uri mai multe actiuni la SIF, unde tot el detinea conducerea. Apoi, cand preturile erau sus, ar fi vandut, ar fi comis un prejudiciu de 13 milioane de euro.
Dragos Bilteanu este o prezenta discreta. Casatoria cu solista Cristina Rus a atras atentia asupra lui.
Bilteanu este prezentat drept un adevarat patriarh al SIF-urilor. Este un om de afaceri de succes care a reusit sa incheie tranzactii spectaculoase soldate cu castiguri de miliioane de euro. Un exemplu este vanzarea unor imobile in Bucuresti care i-ar fi adus castiguri fabuloase. Ar fi vandut un teren situat langa un mall din Capitala cu 20 de milioane de euro, mult peste pretul pietei, pentru ca era singurul loc unde centrul comercial se mai putea extinde.
Intr-un comunicat de presa transmis luni dimineata, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) precizeaza ca procurori de la Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, au facut 31 de perchezitii in Capitala si in judetele Ilfov si Arad, pentru destructurarea unei grupari specializate in infractiuni de manipulare a pietei de capital, delapidare si spalare de bani.
Conform sursei citate, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.
”In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare”, arata procurorii DIICOT.
De asemenea, exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.
Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.
Beneficiarii acestor operatiuni au fost liderii gruparii, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat Crisana SA, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004.