Astazi, duminica si luni toate institutiile vor arbora drapelul Romaniei in berna, in memoria victimelor acestui cumplit eveniment.

Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand sunt instituite trei zile de doliu national. Am mai avut cate o zi de doliu national in iunie 2013, dupa accidentul din Muntenegru, si in trecut, la moartea Patriarhului Teoctist, la disparitia Papei Ioan Paul Al Doilea sau dupa atentatele din Statele Unite si din Spania.  

De azi pana luni, inclusiv, institutiile publice, locale si centrale, trebuie sa arboreze drapelul Romaniei in berna - adica sa fie coborat pana la jumatate.

Legea obliga posturile mass-media nationale sa-si adapteze programele. Regulile mai spun ca in asemenea momente se amana orice activitate culturala sportiva ori politica. Este a saptea oara in ultimii 15 ani cand este declarat doliu national in Romania.

Zilele de 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie 2015 sunt declarate zile de doliu national pe teritoriul Romaniei in memoria persoanelor care si-au pierdut viata in incendiul care a avut loc in seara de 30 octombrie intr-un club din Bucuresti.

In acest sens, Executivul a adoptat o Hotarare in sedinta convocata astazi la Palatul Victoria. In zilele de doliu national, toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale vor arbora drapelul Romaniei in berna.

De asemenea, drapelul Romaniei in berna va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant si de cultura, misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si ca pavilion pe navele de orice fel si pe ambarcatiunile ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Aceeasi obligatie revine, potrivit legii, si persoanelor fizice daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta. Totodata, posturile de radio si televiziune, institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator. Decizia privind declararea celor trei zile de doliu national pe teritoriul Romaniei a fost luata in temeiul dispozitiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice.