Politicienii se joaca cu nervii bugetarilor. Cand se vor majora salariile? VIDEO
UPDATE: Cei aproape 1.300.000 de mii de bugetari ar putea primi salarii mai mari in urmatoarele luni. Momentul aplicarii acestei masuri naste insa discutii aprinse in coalitia de la guvernare. O parte dintre reprezentantii puterii vorbesc despre o majorare in etape, cu o prima transa de 5%, din octombrie. Varianta a fost acceptata inclusiv de expertii FMI. Si totusi, premierul Emil Boc este de neclintit.
Premierul Emil Boc: "Legat de eventuala majorare a salariilor din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei".
"Obiectivul nostru este ca incepand din 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica, de incadrarea in plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat prim-ministrul Emil Boc dupa sedinta BPN al PDL.
De altfel, nu mai departe de ieri, inclusiv presedintele Romaniei avertiza ca nu a sosit vremea pentru decizii populiste.
PDL: "Nimeni nu are in intentie ca de la 1 octombrie sa existe o crestere a salariilor"
"In coalitie azi nu s-a discutat subiectul cresterii salariilor. Nimeni nu are in intentie ca de la 1 octombrie sa existe o crestere a salariilor", a sps Voinescu, dupa sedinta BPN al PDL.
El a mai sustinut ca nu este momentul pentru a lua masuri "populiste" si ca "nimeni din coalitie nu a dat semne de slabiciune populista".
Ialomitianu: "E prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor"
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sustine si el ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor, precizand din nou ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor.
"Este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor", a declarat Ialomitianu, adaugand apoi ca obiectivul principal al rectificarii bugetare il constituie banii pentru investitii si pentru plata arieratelor.
"Obiectivul principal, imediat se refera la banii pentru investitii. Deci, cu ocazia rectificarii, vom da bani pentru investitii si vom lua in calcul plata arieratelor. Acestea sunt lucrurile pe care le vom cuprinde in ordonanta", a incheiat ministrul Finantelor.
"Informatia cum ca am fi discutat o crestere de la 1 octombrie este o minciuna", a spus la randul sau presedintele UNPR, Cristian Diaconescu.
Cei care au fost de fata ii contrazic insa pe democrat liberali.
"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar ramane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila", a spus Pambuccian, citat de Mediafax.
Lefurile celor de la stat au fost reduse cu 25% in vara anului trecut. Un bugetar cu salariul de 1000 de lei in iunie a primit in iulie doar 750 de lei. Castigurile i-au fost insa majorate cu 13% de la 1 ianuarie 2011, cand omul a primit inapoi aproape 100 de lei. O noua majorare de 5 procente din octombrie sau ianuarie ar aduce salariul bugetarului la 889 de lei. Adica in continuare sub nivelul de dinaintea taierii. Ar fi astfel nevoie de o a treia transa de inca 12,5%.
Guvernul are acum trei carti in maneca, depinde insa pe care o va juca: majoreaza salariile, reduce contributiile sau aloca mai multi bani pentru investitii.
"Nu cred ca exista o posibilitate si de majorare a salariilor si de scadere a contributiilor sociale in acelasi timp", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Asadar cei de la putere trebui sa decida pana in toamna daca le vor da o gura de oxigen bugetarilor sau celor din mediul privat.
Basescu: "Nu este tolerat niciun fel de populism"
Presedintele Traian Basescu a afirmat duminica, intr-o conferinta de presa, ca face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, in special a celor ce alcatuiesc majoritatea guvernamentala, subliniind ca "nu este de tolerat niciun fel de populism".
"Chiar ma distram - ma distram, e gresit spus, am avut aproape un sentiment de revolta -, vedeam politicieni care n-au avut curaj sa anunte macar o masura de austeritate, in schimb de cateva zile anunta maririle de salarii, de pensii, de adaosuri... Apel la toti cei predispusi sa faca un mare rau Romaniei - ruperea echilibrelor fragile in care ne aflam si care s-au obtinut cu costuri extrem de ridicate din partea populatiei... Este un apel la ratiune. Sunt convins ca oricate eforturi de discreditare s-ar face, pana la urma romanii vor intelege ca am facut nu ce ne-a placut - ca nimanui nu-i place sa ia bani din salarii, sa introduca taxe suplimentare, impozite pe pensii sau sa ia masuri de austeritate - Nu le-a facut nimeni cu placere, dar le-am facut pentru ca a trebuit. Si din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre si implicit revenirea la o situatie dificila", a spus seful statului.
Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatiilor bugetari, considera seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.
"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) exista spatiu pentru cresterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public", a spus Franks.
Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest caz.
In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase sa restructureze cel mult 1,2 milioane de salariati din sectorul bugetar.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: