Pacienti fara aparare. Legea privind despagubirile cazurilor de malpraxis, blocata in Camera Deputatilor
O lege esentiala pentru siguranta pacientientilor nu este o prioritate pentru legiuitori. Dupa 10 ani de amanari si dispute, proiectul noii legi a malpraxisului a trecut de Senat, dar s-a blocat, de luni intregi, la Camera Deputatilor. Documentul i-ar ajuta pe oamenii nenorociti de sistemul sanitar sa primeasca despagubiri, fara sa mai fie nevoiti sa mearga in instanta.
Ion Avram a platit stomatologului sau 7.000 de euro pentru o proteza prost facuta. Nu a avut alta solutie sa-si recupereze banii, in afara instantei. Procesul dureaza deja de doi ani.
S-ar fi putut rezolva totul intr-o luna si jumatate, daca ar fi fost in vigoare mecanismul intelegerii amiabile in malpraxis - pacientul lezat, medicul, spitalul si compania de asigurari sa stea la aceeasi masa si negocieze stingerea conflictului. Legea exista, se afla in Parlament, dar s-a blocat, de cateva luni, la una dintre comisiile Camerei Deputatilor.
"Este o lege menita sa scurteze mult perioada de asteptare. S-a intepenit la comisia de buget, poate si pentru ca atunci cand sunt tratati in spital, colegii au un tratament preferential", spune Tudor Ciuhodaru, initiatorul legii.
"Riscul de malpraxis in Romania este foarte mare acum. Vor pierde foarte mult companiile care au incheiat contracte de asigurare cu medicii si cu institutiile medicale. Vor trebui sa plateasca despagubiri", precizeaza Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Pacientilor.
Acum, pacientii cu boli dobandite sau agravate in spital nu primesc bani de tratamente, pana nu se termina ancheta penala. Sotii Lungu, de pilda, nu au incasat nici un ajutor banesc, pentru a-si trata copilul sufocat la nastere.
Si familia Serban a cheltuit toti banii pe inmormantare si slujbe pentru fetita lor moarta, dupa o banala raceala. De compensatii morale nici nu s-a pus problema.
Pana si Consiliul Europei a remarcat ca, in Romania, primirea unor despagubiri este o lupta cu morile de vant si a cerut adoptarea accelerata "legii efectelor adverse din sistemul sanitar". In ultimii 10 ani, doar cinci pacienti au primit compensatii de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.