Vasile este unul dintre acesti 78.760. Are 65 de ani si a fost diagnosticat cu leucemie acuta. Cum se intampla in majoritatea cazurilor, primele semne ale bolii nu prevesteau gravitatea ei. “Am vazut ca ma ingalbenesc, ca obosesc, ca transpir, ca dupa 20 de metri trebuie sa ma opresc si sa stau sa imi revin, dar nu banuiam ce e. Initial m-am internat la Tulcea unde m-au tratat de hepatita si pancreatita. Abia mai tarziu, cand am venit la Bucuresti, la Institutul Fundeni mi s-a pus diagnosticul de leucemie acuta”, marturiseste el.

Intrebat care ar fi cele trei dorinte pentru “pestisorul de aur”, Vasile a raspuns foarte senin: “Inainte de boala, i-as fi cerut lucruri materiale, dar acum i-as cere sanatate si atat, iar celelalte doua dorinte le-as da la altii, care poate au mai mare nevoie”.

Internarea la Fundeni o vede ca pe ultima sansa, mai ales ca mai multe rude din familia lui au murit de cancer. “Aici sunt internat de patru luni si am inceput tratamentul cu citostatice, care ma face sa ma simt din ce in ce mai bine. Cel mai greu este ca nu am voie deloc afara, ca sa nu racesc. Aceasta ar fi cea mai mare catastrofa pentru mine, in stadiul actual”, povesteste barbatul.

Familia a fost cea care i-a oferit sprijinul in toata aceasta perioda: “Sotia mea a fost si ea internata o luna de zile cu mine, asta pentru ca zece zile nu am putut sa mananc si sa beau nimic”.

Pentru Vasile, cel mai dificil a fost momentul in care a citit pe fisa diagnosticul: “Timp de 30 de minute nu am mai putut sa vorbesc. Apoi, o saptamana nu am putut sa dorm din cauza grijilor, dar incet, incet, am invatat sa accept situatia”. Vasile are 65 de ani si ratiunea de a trai a devenit cu totul alta decat era inainte de diagnostic. “Sunt fericit ca mai am cativa ani de trait, un an in plus e ceva, si o ora e ceva. Cu aceasta boala am ajuns sa pretuiesc timpul. Am constatat ca omul e cel mai fericit cand are sanatate”, marturiseste barbatul.

Desi nu invinovateste pe nimeni pentu situatia actuala, decat pe el insusi ca a muncit mult prea greu timp de 23 de ani in otelarie, incearca totusi sa gaseasca in trecutul lui momente care ar fi putut schimba lucrurile: “In toata viata mea am facut 28 de donatii de sange. Prin 2005, cand am iesit la pensie, m-am dus sa donez din nou, dar doctorita de acolo mi-a spus ca am o infectie in sange. Am ramas cu gandul ca poate s-a vazut ceva de atunci si daca mi-ar fi spus poate s-ar fi putut face mai multe ca boala sa nu avanseze”, a declarat barbatul.

Pentru Vasile si toate persoanele care trec prin asa ceva este foarte important ca diagnosticarea stadiului bolii sa fie una foarte precisa. De aceea, o dotare cat mai buna a Spitalului Fundeni, locul unde este tratat acum, cu aparatura moderna si perfomanta de geotipare va putea face o diferenta semnificativa in cazul persoanelor atinse de aceasta maladie.

Programul ,,Energie pentru o sansa la viata’’, derulat de GDF SUEZ Energy Romania in parteneriat cu Asociatia Daruieste Viata vizeaza crearea unui centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni. Programul are durata de un an si implica o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania.

,,Energie pentru o sansa la viata’’ are drept obiectiv imbunatatirea indicatorilor de supravietuire in bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv cresterea ratei de supravietuire de la 50% la 80%.

Programul urmareste dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achizitionarea a doua echipamente performante care vor ajuta la o mai buna diagnosticare si monitorizare a cancerelor de sange. Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu doua echipamente moderne: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux.

Energie pentru fapte bune este platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ Energy Romania si reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.