Noul Cod Civil – care sunt cele mai importante prevederi ale legii de 1.000 de pagini care va schimba toata viata sociala in Romania
Noul Cod civil al Romaniei, prin care sunt reglementate raporturile patrimoniale si nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil, va intra in vigoare la 1 octombrie. Codul este alcatuit dintr-un ansamblu de reguli care constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se refera litera sau spiritul dispozitiilor sale, scrie Ziarul Financiar.
Minorii in varsta de 16 ani se pot casatori cu acordul parintilor.
Noul Cod civil prevede ca, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul.
Articolul 274 interzice casatora intre rude. Interzicerea casatoriei intre tutore si persoana minora este prevazuta de articolul 275 din noul Cod civil, care intra in vigoare la 1 octombrie.
Noul Cod civil al Romaniei reglementeaza incheierea logodnei, care nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, neputand fi conditie pentru casatorie.
In cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii. Obligatia de restituire nu exista daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici, prevede articolul 268.
Interceptarea fara drept a unei convorbiri private, comisa prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea in cunostinta de cauza a unei asemenea interceptari, precum si tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, potrivit noului Cod civil, constituie atingeri ale vietii private.
Dreptul la propria imagine este reglementat de articolul 73, care arata: "(1) Orice persoana are dreptul la propria imagine. (2) In exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate sa interzica ori sa impiedice reproducerea, in orice mod, a infatisarii sale fizice ori a vocii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozitiile art. 75 raman aplicabile".
Pe acelasi subiect: