Ministrul Muncii reclama reticenta functionarilor de a-si declara salariile: “Am avut batalii in transee sa obtinem informatii. Cum sa discutam, daca nu avem date despre salariile actuale?”
Revendicarile angajatilor din administratia publica locala sunt partial rezolvate, insa pentru unele, cum ar fi majorarea salariilor cu 25% sau acordarea de norme de hrana sau tichete de vacanta, sunt necesare discutii suplimentare, in primul rand pentru ca nu se stie exact care este nivelul salariilor in domeniu, sustine ministrul Muncii, Dragos Pislaru.
Mai mult, el a precizat ca autoritatile publice locale se afla pe locul patru in topul beneficiarilor Ordonantei 20, cu o alocare de 372,9 milioane de lei, dupa ce estimarea initiala fusese de 170 de milioane de lei.
Referitor la solicitarea de majorare a salariilor cu 25%, ministrul Muncii a spus ca inainte de aceasta masura ar trebui sa se stie exact care sunt salariile in acest sector.
"In perioada in care am lucrat la Ordonanta 20, am obtinut o poza perfecta a modului in care operam in aceasta societate: in momentul in care am transmis catre dumneavoastra (unitati administrativ teritoriale - UAT-n.r.) cerinta sa putem avea grilele de salarizare din fiecare UAT pentru a sti care este situatia, din 3.300 de solicitari trimise am primit 1.000 de raspunsuri, din care doar doua treimi erau utilizabile: fie nu erau in formatul cerut, fie inutilizabile. Asta ne-a dus intr-o situatie in care practic noi in continuare nu avem o imagine asupra modului in care salarizarea la nivel local se intampla. Daca vrem o politica publica de calitate trebuie sa contribuim cu totii pentru a avea date de calitate", a explicat Pislaru.
El a precizat ca nici reprezentantii sindicatelor din domeniu nu au evidenta salarizarii in sectorul public local. Inclusiv la Minister se lucreaza cu datele din 600 de primarii, care sunt extrapolate pentru o imagine aproximativa a situatiei.
In aceste conditii, ministrul propune infiintarea unui sistem Revisal, similar celui din sectorul privat, pentru salariile din sectorul public.
"Aceasta situatie nu este fireasca. Am avut batalii in transee sa obtinem datele din educatie si sanatate, in aparare si in Ministerul Public. Cum poti avea o discutie daca nu ai date de la salariul de baza pana la castigul net. Noi avem datele cu salariile din mediul privat si nu le avem pe cele din sectorul public", a explicat oficialul citat.
Cu privire la alocarea, de catre unitatile care isi permit, de norme de hrana si vouchere de vacanta pentru salariati, ministrul Muncii a spus ca trebuie definit foarte bine indicatorul care arata faptul ca o primarie isi permite sau nu acest lucru si gasita o solutie pentru a nu aparea diferente semnificative intre diferite unitati.