Violeta Alexandru a precizat, însă, că acest calcul a fost făcut doar pentru perioada decretului privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

"Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte şi impactul bugetar comunicat de Finanţe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice în funcţie de numărul de solicitări pe care le primim. Impactul a fost făcut pe perioada decretului. Noi vorbim de această măsură în relaţie cu decretul pe care domnul preşedinte (Klaus Iohannis - n. r.) l-a emis. Ministerul de Finanţe face împreună cu noi simulări şi le vom comunica la momentul oportun în funcţie de evoluţia lucrurilor", a afirmat Violeta Alexandru, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Citește și: Cine poate primi de la stat indemnizația de șomaj de maximum 4.000 de lei

Potrivit ministrului, această sumă este acoperită de Ministerul Finanţelor, iar o parte din aceste cheltuieli vor fi recuperate de la Comisia Europeană.

"Ministerul Finanţelor acoperă această sumă. În paralel, noi facem eforturi prin Ministerul Fondurilor Europene, lucrăm în echipă, pentru ca o parte din aceste cheltuieli să poată fi ulterior recuperată de statul român, prezentat un deviz pentru Comisia Europeană în vederea rambursării sumelor. Acest lucru nu are legătură cu fondurile pe care le acordăm angajatorilor. Este o procedură internă a Guvernului român în relaţie cu Comisia Europeană", a menţionat ea.

Violeta Alexandru a adăugat că plăţile către angajatori pentru susţinerea şomajului tehnic vor putea începe în aprilie.

"Noi ne aşteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vom acorda şomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererea însoţită de declaraţia pe propria răspundere şi să putem începe efectuarea plăţilor imediat", a spus ministrul.

Ministrul Muncii anunța, vineri, că un număr de 400.000 de contracte de muncă sunt suspendate în prezent.

"Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor (de acordare a şomajului tehnic - n. r.), dar asta nu înseamnă că toate aceste persoane se vor regăsi acolo. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie. Reamintesc că decretul domnului preşedinte prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie - 31 martie şi a doua situaţie de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie", a declarat Violeta Alexandru..

Ministrul Muncii a prezentat, vineri, și procedura simplificată pentru accesarea de către angajatori a fondurilor puse la dispoziţie de stat pentru plata şomajului tehnic.

Astfel, plata se va realiza în maximum 15 zile de la depunerea documentelor la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, a anunţat vineri Violeta Alexandru.

Ea a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să îşi pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 - 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea efectuării plăţilor.

Totodată, Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic, acestea se vor face direct de către AJOFM.

Ministrul Muncii a subliniat că declaraţiile depuse de angajatori nu vor fi verificate momentan de autorităţi.