"Decizia pe care Guvernul Orban a luat-o de creştere cu 14% a punctului de pensie este o decizie luată pe fundamentarea bugetară actuală prezentată de Ministerul Finanţelor, nu este o decizie luată din niciun alt motiv decât acela de ce poate bugetul să acopere în acest moment, să susţină după o perioadă extrem de grea, în care locuri de muncă au fost puse în pericol şi le-am salvat prin programe de sprijin oferite imediat tuturor celor care s-au confruntat cu aceste situaţii.(...) Nu este o decizie pe care am luat-o pentru că nu înţelegem nevoia de creştere, am luat-o în raport cu ce poate susţine bugetul în acest moment", a spus Alexandru, potrivit Agerpres.

Întrebată ce va face Guvernul dacă PSD modifică ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară astfel încât pensiile să crească cu 40%, ministrul Muncii a spus că social-democraţii nu mai au 'aceeaşi forţă' pe care o aveau.

"Să vedem ce se va întâmpla şi, în mod evident, vom discuta la momentul respectiv. (...) Cum vedeţi, PSD nu mai are aceeaşi forţă pe care o avea, acest lucru sugerează faptul că inclusiv din rândul dânşilor sunt parlamentari care judecă raţional, care îşi dau seama de ceea ce se întâmplă, care sunt conştienţi că a ostiliza pensionarii cu cei care muncesc, a da acest semnal, ceea ce PSD face în acest moment, lasă să se înţeleagă că nu vor cei care muncesc, sau că trebuie luat de la cei care muncesc pentru a putea creşte pensiile şi că PNL nu doreşte. Nu este adevărat, toate deciziile pe care le-am luat, inclusiv cele legate de măsurile active pentru a sprijini piaţa forţei de muncă, au fost decizii fundamentate pe posibilităţile bugetare. Inclusiv în PSD există oameni care înţeleg acest lucru şi vă asigur, din toate semnalele pe care le primesc, că foarte mulţi pensionari înţeleg acest lucru, înţeleg ce face PSD, încearcă să creeze un conflict între cei care muncesc, sugerând că nu ar mai trebui să sprijinim pe aceşti oameni prin măsurile active, prin şomajul tehnic. (...) Că nu ar mai trebui să facem, să îi lăsăm fără locuri de muncă, ca să putem să mărim la 40% punctul de pensie", a menţionat ea.

Punctul de pensie a fost majorat cu 14%, începând din 1 septembrie, deși legea în vigoare prevede ca majorarea să fie de 40%.