Ministrul Muncii anunță că majorarea salariului minim la 1.900 de lei va fi adoptată de Guvern în această săptămână
Lei, bani, salarii
Executivul va aproba în ședința din această săptămână Hotărârea de Guvern prin care salariul minim va fi majorat la 1.900 de lei, a susținut, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
"În același timp cu bugetul, vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, așa cum s-a stabilit, pentru că este vorba și de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparență și s-au efectuat mai multe etape în acest sens. Deci da, va fi", a susținut Vasilescu, potrivit Agerpres.ro.
Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată ar fi trebuit aprobat în ședința de Guvern din 8 noiembrie, însă, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru că trebuia discutat în Consiliul Economic și Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia să stea o anumită perioadă în dezbatere publică.
Conform notei de fundamentare, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat la 1.900 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 31,03% față de luna decembrie 2017.
În ceea ce privește impactul macroeconomic, în notă se estimează că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării și reducerii muncii la negru.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s avertizează, în raportul anual de țară, că majorarea accelerată a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României şi amplifică deficitul de cont curent.
”Cu toate că România a trecut printr-o consolidare fiscală, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară mondială. În acelaşi timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, punând în pericol competitivitatea economică şi amplificând deficitul de cont curent”, a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepreşedinte adjunct la Moody's şi autoare a raportului.
Moody's se aşteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creştere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5% în 2017, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018.
Pe acelasi subiect: